keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvan oppimateriaalipaketin tarkoituksena on tutustuttaa oppilaat suomalaisen elokuvan historiaan, komediaan lajityyppinä, erikoistehosteisiin ja trikkeihin sekä muihin elokuvakerronnan työkaluihin kuvauksen näkökulmasta sekä elokuvamusiikin merkitykseen komediassa.

Puupää-elokuvasarjan elokuvat nousivat 1950-luvulla koko kansan suosioon ja ovat edelleen tunnettuja kautta Suomen ainakin vanhemman väestön keskuudessa. Yksi selitys elokuvasarjan edelleen jatkuvan suosion takana on nostalgia ja kulttuurihistoriallinen todistusarvo. Elokuvien avulla näkee välähdyksiä 1950–luvun Suomesta sekä sen aikaisesta suomalaisesta elämänmenosta. Pekan ja Pätkän kommelluksia seuraamalla voi havainnoida asioita, jotka ovat toisin nyky-Suomessa. Pekka ja Pätkä johdattavat katsojan huumorin ja vanhan ajan maailmaan, jotka poikkeavat siitä, mitä olemme tottuneet näkemään ja kohtaamaan. Tämän elokuvan matkassa pääsee sukeltamaan Helsinkiin 1950-luvulla, junamatkailuun sekä Lapin hiihtolomakohteisiin.

Oppimateriaalipaketin tehtävien avulla oppilas oppii elokuvailmaisun perusteita (kuvaus, äänimaailma, elokuvan rakenne), tietoja komediasta elokuvan lajityyppinä sekä suomalaisen elokuvan historiaa. Oppimateriaalin tehtävät ovat suurimmaksi osaksi elokuvan aikana tapahtuvia havainnointiharjoituksia, joten opettajan kannattaa katsoa huolella tehtävät etukäteen ja suunnitella katseluhetki siten, että oppilaita on ohjeistettu huolella ennen elokuvan katsomista. Kulttuurinen osaaminen ja monilukutaito ovat osaamiskokonaisuuksia, jotka kantavat läpi oppimateriaalipaketin. Elokuvassa käytettyjä kuvauskikkoja ja niillä luotuja trikkejä voi myös kokeilla oppilaiden kanssa.

Oppimateriaalipaketti tukee monia perusopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisia osaamiskokonaisuuksia, erityisesti kulttuurista osaamista, vuorovaikutusta ja ilmaisua sekä monilukutaitoa.