Kurssin elokuvien valitseminen
Opettaja voi valita osan kurssin elokuvista itse ja koota lisäksi valikoiman, jonka pohjalta kurssilaiset saavat valita osan katsottavista elokuvista esimerkiksi äänestämällä. Opettaja voi päättää etukäteen kurssille sopivan teeman tutustumalla Koulukinon oppimateriaaleihin ja Media-avaimen elokuva-arvioihin. Koulukinon oppimateriaalilistalta voi hakea elokuvia luokka-asteen, elokuvan nimen tai oppimateriaalin teemojen perusteella. Elokuvia valitessa kannattaa poimia useampia vaihtoehtoja siltä varalta, että esityskopiota ei ole saatavilla.
Elokuvien valinnassa tulee ohjaavan opettajan ottaa huomioon
- ryhmän ikätaso
- ryhmäkoko
- kurssin mahdollinen teema, jonka opettaja voi etukäteen päättää tai esittää tarjolla olevat vaihtoehdot oppilaille ja
- oppilaiden kiinnostuksen kohteet
Ikärajoista löytyy tietoa Koulukinon Ikärajat-välilehdeltä sekä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön Ikärajat-portaalista.
Kurssin elokuvien valitsemisessa voi hyödyntää Koulukinon ja Media-avaimen sivujen lisäksi esimerkiksi KAVIn Elokuvapolku-sivustoa ja AV-arkin Mediataide kasvattaa! -palvelua. Myös Kunnari-lukudiplomi voi olla kätevä työkalu. Esityslupien piiriin kuuluvia elokuvia voi selata Tuotoksen ja M&M Viihdepalvelun sivuilla. Alueelliset elokuvakeskukset, KAVIn aluesarjat, festivaalit ja muut esitysmuodot kannattaa nekin huomioida kurssin elokuvia valitessa.
Kurssilla voi olla etukäteen valittu teema. Elokuvakurssin teemana voi olla esimerkiksi elokuvakulttuuri ja -kerronta, minkä avulla elokuvanlukutaitoa vahvistetaan sekä elokuvien maailmaan päästää sukeltamaan syvemmälle. Teema voi sisältää esimerkiksi:
- Kuvan lukemista: kuvien rajaus ja eri kuvakoot, leikkaus
- Elokuvan tarinan pohtimista: käsikirjoitus, juoni, henkilöhahmot
- Elokuvan ilmeen analysointia: lavastus ja puvustus, valaistus ja värit, äänimaailma ja musiikki, animaatiotekniikat
- Elokuvakulttuuriin tutustumista: genret, elokuva-arvostelu, elokuva-analyysi
Tutustu myös Koulukinon laatimiin valmiisiin teemapaketteihin. Valmiiden teemapakettien aiheita ovat mm. historialliset elokuvat, urheiluelokuvat, musikaalit ja kasvukertomukset. Muita sopivia teemoja voivat olla esimerkiksi lyhytelokuvat, ystävyyttä käsittelevät elokuvat, anime jne.
Opettaja suhteuttaa katsottavien elokuvien määrän käytettävissä olevaan aikaan. Yksi elokuva kestää usein 90–150 minuuttia. Yhden elokuvan käsittelyyn on hyvä varata aikaa noin 60–120 minuuttia riippuen valittujen tehtävien laajuudesta.
Ohjeet elokuvan hankkimiseenSuurin osa kurssin elokuvista voidaan katsoa koulussa elokuvalisenssi-luvalla, itsenäisesti hankittuja esityskopioita käyttäen. Lisätietoa käytännön järjestelyihin löydät Koulukinon Miten toimia -välilehdeltä. Jos paikkakunnalla on oma elokuvateatteri, kannattaa vähintään yksi elokuvista pyrkiä katsomaan siellä yhdessä. Itsenäistä katselua varten elokuvia voi esimerkiksi lainata kirjastosta, vuokrata videovuokraamosta tai katsoa suoratoistopalvelusta. Oppilas voi myös katsoa elokuvan itsenäisesti elokuvateatterissa. |