keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Mitä voimme tehdä Planeettamme Maan pelastamiseksi?

1. Ihmisten vaikutus maapallon luontoon on merkittävä ja kasvaa koko ajan. Toisaalta maapallon ihmiset elävät hyvin erilaista elämää riippuen asuinpaikasta. Näin ollen myös esimerkiksi Intiassa asuvan koululaisen elämän vaikutus luontoon on erilainen kuin suomalaisen koululaisen elämän.

a) Ota selvää mitä tarkoitetaan ekologisella jalanjäljellä.

2. Ekologinen jalanjälki ilmoitetaan hehtaareina ja se poikkeaa maittain huomattavasti. Esimerkkinä intialaisten ekologinen jalanjälki on 0,8ha kun suomalaisten vastaava luku 7,8ha. Maapallon kestävän tason ekologinen jalanjälki olisi 1,8ha. Jos kaikilla maailman ihmisillä olisi yhtä iso ekologinen jalanjälki kuin meillä suomalaisilla, tarvittaisiin neljä maapalloa, jotta kaikille riittäisi luonnonvaroja käytettäväksi. (Living Planet Report 2006.) Suomalaisten jalanjälkeen vaikuttavat eniten asuminen, syöminen ja liikkuminen.

a) Miten sinä ja perheesi voisitte pienentää ekologista selkäreppuanne? Miten esimerkiksi voisitte vaikuttaa liikkumiseen tai syömiseen? (esimerkkivastauksia: asiat jotka vaikuttavat luonnonvarojen kulutukseen ja energian käyttöön: autoilu, julkinen liikenne, pyöräily, mitä ruokaa syö, heittääkö ruokaa paljon roskiin, millaisia ruokapakkauksia kaupasta ostaa…)

b) Entä mitä koulussa voisi tehdä jalanjäljen pienentämiseksi?

c) Onko jotain mitä olette jo tehneet kotona tai koulussa ympäristön kuormittamisen vähentämiseksi?

3. Kaikkien uusien tavaroiden ja tuotteiden valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa. Paljon on jo tapahtunut ennen kuin uusi tavara ostetaan kaupasta. Tärkeää on myös miettiä mitä tavaralle tapahtuu kun sitä ei enää käytä.

a) Ottakaa selvää mitä tarkoitetaan tavaran elinkaarella?

b) Tuokaa tunnille jokainen oma tavara, jonka elämänvaiheita haluatte selvittää. – Mistä tavara on valmistettu, mikä on sen raaka-aine? – Miten raaka-aineesta on tullut tavara, mitä raaka-aineelle on siis tapahtunut ennen kuin se on päätynyt kaupan hyllylle? – Mitä tavaralle tapahtuu kun sitä ei enää käytetä? Voitte myös piirtää sarjakuvan valitsemanne tavaran elinkaaresta.

4. Jätteiden lajittelu mahdollistaa materiaalien uusiokäytön. Esimerkiksi kierrätetystä sanomalehdestä tehdään uutta sanomalehteä ja biojäte maatuu mullaksi kompostissa. Kun lajittelemme ja käytämme uudestaan materiaaleja, säästyy niin luonnonvaroja kuin energiaakin.

a) Ottakaa koulussanne tai luokassanne käyttöön uusi jäteastia. Jos ette vielä kierrätä mitään, aloittakaa vaikka paperin kierrätyksestä tai sellaisesta materiaalista mitä tulee paljon ja mikä on helppo kerätä erikseen. Voitte valita keskuudestanne vastuuoppilaat, jotka valvovat että kierrätys toimii ja astiaan menee oikeanlaista jätettä.

b) Ottakaa selvää minne lajittelematon jäte eli sekajäte joutuu ja mitä sille tapahtuu.

c) Ottakaa selvää missä on kotipaikkanne kaatopaikka. Jos mahdollista, käykää kaatopaikallavierailulla.