keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Hush Hush Little Bear 2021. Atom Art.
Avainteemat: Perhe, leikki, uneen tuudittaminen, läheisyys

Animaation lähtökohtana on latvialainen kansanlaulu, lasten unilaulu. Animaatio onkin kuin visualisoitu unilaulu. Materiaalina on käytetty villalankaa ja tekniikkana elokuvallisen maailman luomisessa huovutusta. Huovuttamalla tehdyt karhut ja koko maisema ovat pehmeitä ja ja ikään kuin kutsuvat katsojaa koskettamaan kaikkea näkemäänsä. Karhujen lisäksi animaatiossa seikkailee lammas, joka on enemmän kuvitteellinen kuin karhuihin verrattavissa oleva eläin. Lammas istuu ilmassa leijuvan nuottiviivaston päällä ja kutoo puikoilla villalangasta valkoisia pilviä. Isäkarhu nostaa poikaset pilven päälle nukkumaan. Herättyään poikaset hyppäävät pilven päältä ja alkavat leikkiä lampaan lankakerällä. Musiikki vaihtuu leikin ajaksi sävyltään iloiseksi ja temmoltaan nopeaksi. Karhunpentujen leikkiin tulee mukaan lampaan poikasia, jotka pomppaavat alas nuottiviivastolta ja tulevat mukaan leikkimään lankakerällä. Musiikki vaihtuu takaisin tuutulauluksi, kun isä-karhu menee keräämään hunajaa ja äiti-karhu marjoja poikasilleen. Palattuaan poikasten luo perheenjäsenet syleilevät toisiaan lempeästi. Elokuva kiertyy alkuun, isä nostaa poikaset pilven päälle nukkumaan. Pehmeitä pilviä tulee kuvaan lisää ja lampaan poikanen alkaa hyppelemään pilveltä toiselle. Lopulta pikkulammas väsähtää ja nukahtaa itsekin pilven päälle.

Tehtävä 1

Järjestäkää päiväkodissa nalle-päivä tai -viikko, jonka aikana jokainen lapsi saa tuoda oman nallen päiväkotiin. Ottakaa nallet mukaan piireihin, muuhun sisällä tapahtuvaan toimintaan ja päiväunille. Osallistakaa lapsia pitämään huolta nalleista ja olemaan niille kuin isosisko tai -veli. Muistakaa dokumentoida nalle-päivän tapahtumia kameralla. Koostakaa kuvista digitaalinen kansio ja muistakaa jakaa se lasten huoltajille.

Tehtävä 2

Animaation lähtökohtana on ollut latvialainen kehtolaulu. Laulakaa yhdessä jokin suomalainen lasten unille tuudittamiseen tarkoitettu kansanlaulu. Pohtikaa yhdessä mistä laulussa kerrotaan ja mikä on sen päähahmo. 

Tehtävä 3

Askarrelkaa kädentaidoissa omat nallet vapaasti valittavalla tekniikalla. Mikäli päiväkodista löytyy huovuttamista osaava henkilö, järjestäkää lapsille mahdollisuus kokeilla huovuttamista ja vaikkapa valmistaa oma pikkunalle.