keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Mishou 2020. Talking Animals Animation Collective.
Avainteemat: ystävyys, lähimmäisenrakkaus, ympäristönsuojelu, turismi

Arktisella jäätiköllä heiluu yksinäinen punainen viiri. Pian sen viereen laskeutuu helikopteri, josta astuu ulos lauma turisteja ottamaan valokuvia ja syömään eväitä. Helikopteri jatkaa matkaansa ja  jäljelle jää valtava määrä roskia. Roskien joukkoon on jäänyt olkalaukku, josta kurkistaa pieni koira. Käydessään pissalla koira törmää neljään lumikasoista nousevaan jänikseen, jotka vievät palelevan pikkukoiran taloonsa. Yöllä koira ikävöi emäntäänsä ja uikutuksellaan herättää jänikset, jotka nousevat lohduttamaan häntä. Neuvokkaat jänikset yrittävät järjestää koiralle erilaisia mahdollisuuksia lähteä, mutta ne eivät onnistu. Jänikset keksivät rytmin ja laittavat jamit pystyyn koiraa ilahduttaakseen. Susi tulee uhkaamaan ja kaikki menevät piiloon talossa. Pikkukoira haukkuu metallisangon alla ja ääni kuulostaa sudesta uhkaavalta. Susi lähtee pois ja kaikilla talossa on jälleen mieli korkealla ja jamit jatkuvat. Kun pikkukoira ja jänikset leikkivät ulkona lumisotaa, kuuluu helikopterin ääni. Koiran emäntä on tullut hakemaan sitä. Jänikset nyökkäävät ja kaverukset vilkuttavat hyvästit. Jänikset kääntyvät takaisin kotimatkalle, mutta takaa kuuluu jostain kissan nau’untaa…

Tehtävä 1

Pohtikaa yhdessä minkälainen paikka on arktinen napajäätikkö. Voisiko siellä elää ja ketkä ihmiset siellä voivat asua? Minkälaisia eläimiä napajäätiköillä elää? Havaitsitteko animaatiossa muita ihmisiä napajäätiköllä kuin helikopterilla siellä vierailevat turistit? Keskustelkaa minkälaisia ajatuksia tämä teissä herättää.

Tehtävä 2

Pohtikaa onko matkustaminen ja turismi hyvä asia luonnon kannalta. Miksi ihmiset roskaavat luontoa? Oletteko te joskus roskanneet tai nähneet jonkun roskaamassa kaupunkiympäristöä tai luontoa? Mitä voi tehdä, jos näkee jonkun roskaavan? Tehkää yhdessä retki päiväkodin tai koulun lähiympäristöön ja kerätkää talteen kaikki vastaan tulevat roskat. Ennen retkeä järjestäkää arvauskisa kuinka monta jätesäkkiä saatte kerättyä.  

Tehtävä 3

Animaatiossa napajäätiköllä asuvat jänikset ovat huolehtivaisia muita eläimiä kohtaan. He ovat kuin isosisaruksia turistien matkasta jääneelle pikkukoiralle. Järjestäkää päiväkodissa tapahtuma, jossa vanhemmat lapset (5-6 vuotiaat) saavat leikkikaverikseen nuoremmat (3-4 vuotiaat). Pitäkää huoli, että lapset saavat olla riittävän kauan yhdessä. Antakaa vanhemmille lapsille ohjeeksi, että heidän pitää huolehtia että nuoremmilla on hyvä olla. Havainnoikaa sivusta tilanteen etenemistä, mutta varokaa puuttumasta lasten keskinäiseen vuorovaikutukseen. Myöhemmin voitte järjestää uudelleen tapaamisia ja sopia nuoremmille pysyvät kummit vanhempien lasten ryhmästä.