keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvaa genren näkökulmasta

a. Elokuvat voidaan jakaa lajityyppeihin eli genreihin niille tyypillisten asioiden mukaan. Elokuvan lajityypin määrittäminen ei ole aina yksinkertaista, sillä monet elokuvat sisältävät ominaisuuksia useista lajityypeistä ja ne voidaan luokitella edustamaan kahta tai useampaa lajityyppiä samanaikaisesti. Mitä eri lajityyppejä tiedätte olevan?

Liite 1esittelee yleisimpiä ja vakiintuneita elokuvan lajityyppejä sekä lyhyesti niiden ominaisuuksia. Tarkastelkaa yhdessä eri lajityyppien määritelmiä. Keskustelkaa pienryhmissä, mitä tunnettuja elokuvia tai näyttelijöitä yhdistätte liitteessä esiteltyihin lajityyppeihin. Lajityyppien ominaispiirteitä voi hyvin havainnollistaa elämyksellisesti oppilaiden tekemien lyhyiden esitysten tai sketsien avulla.

Tehtävä: Ottakaa Liitteestä 1 kopio ja leikatkaa lajityypit irti paperisuikaleiksi. Oppilasryhmät saavat tutkittavakseen yhden elokuvan lajityypin, jonka pohjalta he esittävät pienryhmissä lyhyen improvisoidun kohtauksen tai tilanteen korostaen annetun lajityypin erityispiirteitä. Toiset oppilaat yrittävät esityksen jälkeen arvata, mistä lajityypistä esityksessä on kyse. Huomatkaa, että esityksissä voi olla piirteitä useista eri lajityypeistä. Perustelkaa vastauksenne kertomalla, mitä tyypillisiä piirteitä tunnistitte.

Lopuksi pohtikaa, mitä lajityyppejä suosikkielokuvanne edustavat. Entä minkä lajityyppien elokuvat ovat teille vieraampia? Minkä vuoksi? Osaatteko jakaa lukemianne kirjoja samalla tavoin lajityyppeihin sisältöjen perusteella?

b. Rango –elokuvan tarkastelua lajityypin näkökulmasta

Rango-elokuvassa on piirteitä useista lajityypeistä. Lukekaa eri lajityyppien määritelmät. Pohtikaa ja kirjoittakaa miellekartan tapaan, mitkä asiat tai tapahtumasarjat elokuvassa olivat tyypillisiä Rangon eri genreille? Miten sijoitatte elokuvan tapahtumia ja lähtökohtia elokuvan esittelyn yhteydessä mainittuihin lajityyppeihin. Antakaa esimerkkejä elokuvan tapahtumista, tarinan lähtökohdista sekä roolihahmoista.

c. Keskustelkaa, mistä tunnistaa lännenelokuvan? Pohtikaa yhdessä myös, millaisia lännenelokuvan tarinat ovat? Tehkää lista asioista ja tapahtumista, jotka mielestänne ovat tyypillisiä lännenelokuvissa? Miettikää tapahtumapaikkoja, vaatetusta, ammatteja, henkilöitä, eläimiä yms. Esim. hevoset, leveälieriset hatut, postivaunut, dynamiittipötköt, intiaanit ja cowboyt, aseet, saluunat, aavikot, karjatilat, kaksintaistelut, uudisasukkaat.

Poimikaa Rango-elokuvasta sopivia esimerkkejä lännenelokuvan lajityypistä.

Ajankuva

Ajallisesti lännenelokuvat yleisimmin liittyvät aikaan jälkeen Yhdysvaltain sisällissodan – eli vuodesta 1865 vuosisadan loppuun. Toki ajalta ennen tätä rajakohtaa on tehty myös lännenelokuvia. Sisältönsä ne ammentavat Lännen kaukaisilta rajaseuduilta, joilla käydään villiä kamppailua selviytymisestä ja olemassa olosta.

Miljöö

Erityisinä, tyypillisinä elokuvan tapahtumien näyttämönä voivat olla etäiset, eristäytyneet rajalinnakkeet, karjatilat ja kaukaiset rajakaupungit saluunoineen ja omine vankiloineen. Texasin ja Arizonan levottomat seudut ovat näissä elokuvissa maantieteellisinä kiinnekohtina.

d. Rango- elokuvassa ovat erämaata halkova valtatie sekä Dirt –kaupunki miljöö-lainsuojattomien tyyssija.Se on kuin kopio spagettilänkkäreiden kurjista hökkelikylistä.

Selvittäkää mitä tarkoitetaan spagettiwestern-termillä?

Tehtävä: Piirtäkää voimapaperille liitupastelleilla lännenelokuville tyypillisiä preeriamaisemia tai kaupunkimaisema.

Tehtävä: Kirjoittakaa lännenaiheisia sanoja (hevoset, leveälieriset hatut, postivaunut, dynamiittipötköt, intiaanit ja cowboyt, aseet, saluunat, aavikot, karjatilat, kaksintaistelut, pankkiryöstöt, uudisasukkaat) paperille ja leikatkaa ne irti ja laittaakaa vaikkapa hattuun tms. Keksikää yksin, pareittain tai yhdessä lännenelokuvaan sopiva tarina. Kukin saa vuorollaan nostaa lapun, jossa on lännenelokuvaan liittyvä sana, joka pitää sisällyttää seuraavaan lauseeseen. Sanaa voi myös taivuttaa, niin sen liittäminen tarinaan on helpompaa.

Tai keksikää oma tarina, jossa käytätte keksittyjä sanoja valikoiden.-

e. Lännenelokuvista on paljon tietoa internetissä. Tunturisusi-sivuilla kuvaillaan lännenelokuvia näin:

Lännenelokuvaan kuuluvat pitkät ja uuvuttavat takaa-ajot, uhkaavan hiljaiset, kaksintaistelua illan purppurassa odottavat kadut, meteliä ja musiikkia pursuavat saluunat korttipöytineen ja väärinpelureineen, karjapaimenet laulamassa hempeästi iltanuotioillaan, ilotalot punahämyisine valotuikkuineen ja äärettömän sydämellisine emäntineen – mutta myös hirttolavat ja hirsipuut, satulat ja stetsonit, ratsuväki, intiaanit, majavanpyytäjät ja kullanhuuhtojat. Unohtamatta tärkeimpiä eli seriffejä ja lainsuojattomia kauniine naisineen.

Käykää tutustumassa esimerkiksi seuraaviin sivuihin:

http://www.tunturisusi.com/wildwest/westernit.htm,

http://esan.nettisivu.org/vanhan-lannen-historia/

Ratkaiskaa ‘Lännenristikko’ Liite 3.

Liitteessä 2on ratkaisua varten vihjeet.

Liiteessä 4on ristikon ratkaisu.

Lopuksi pistäytykää Dirt-kaupungin saluunaan Rango-elokuvan kotisivuilla ja lyökää korttia Wafflesin kanssa.