Tyypillinen juoni lännen mausteilla
a. Elokuvan kerronta etenee yleensä toistuvan kaavan mukaan:
Alkusysäys esittelee päähenkilön ja tämän ongelman.
Esittely ja syventäminen kertovat lisää henkilöistä ja heidän suhteistaan. Kuvataan ympäristöä ja esitellään tavoitteita ja esteitä.
Ristiriitojen kärjistyminen: tapahtumat seuraavat toisiaan vauhdikkaasti ja huipentuvat loppuratkaisua edeltävään kohtaukseen.
Ratkaisu: nopeat ja lyhyet kuvaleikkaukset vauhdittavat pääristiriidan ratkeamista.
Häivytys: ratkaisu päättää elokuvan, mutta häivytys antaa katsojalle vielä mahdollisuuden myötäelää päähenkilön ilossa/surussa.
Rango-elokuvan juoni on tyypillinen lännenelokuvan juoni.
Alkutilanne: kaupunkiin saapuu itsestään suuria luuleva muukalainen, joka astelee omituisten otusten saluunaan, jossa on painostava tunnelma. Uuden lainvalvojan, sheriffin tehtävä on selvittää kaupungin kadonneiden vesivarojen arvoitus. Lopussa on välienselvittely ja elokuva päättyy sankarin ratsastaessa kohti horisonttia.
Kirjoittakaa elokuvasta tarina em. kaavan mukaan, niin että jokaiseen kohtaan tulee joku elokuvaan liittyvä asia. Mikä oli päähenkilön ongelma/ haasteet, jotka vievät tarinaa eteenpäin? Millaisia vastavoimia Rango kohtasi?
b. Millainen alkusysäys tarinassa oli? Millainen vaikutus sillä on tarinan etenemiseen? Elämäänsä kyllästynyt lemmikkikameleontti viihdyttää itseään terraariossa, kunnes auto jarruttaa äkisti ja terraario paiskautuu tienpenkkaan valtatien varteen. Yhtäkkiä kaikki tylsä, mutta turvallinen on poissa.
Uuden tilanteen myötä elokuvan komediallinen tunnelma muuttuu ja western-elementit alkavat kuljettaa tarinaa eteenpäin.
Pohtikaa pienissä ryhmissä, millä muulla tavoin Rango-elokuva olisi voinut alkaa?
Alkusysäys, yllättävät käänteet sekä juonen huippukohta, jota seuraa ratkaisu, ovat tarinan kerronnan koukuttavia mausteita.
Keksikää ja kirjoittakaa Rangon tarinaan jatko-osia. Osaako kameleonttiystävämme jatkotarinoissa yhä yllättää?
c. Käykää katsomassa internetissä seuraava linkki aristoteelisesta dramaturgiasta, sekä sivuilta löytyviä tarinan kirjoittamiseen liittyviä tehtäviä ja virikkeitä-kohtaa.
http://oppimateriaali.wikidot.com/aristoteelinen-dramaturgia