keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Sademetsän tarina

Oppimateriaalin teemat: sademetsät, ekosysteemi, luonnon monimuotoisuus

Synopsis: Henkeäsalpaava Sademetsän tarina näyttää miten sademetsä syntyy – mikäli ihminen ymmärtää jättää luonnon rauhaan. Katsoja näkee elokuvan aikana, miten jokseenkin 700 vuotiaana täyteen kukoistukseen yltävä primäärisademetsä syntyy ja kehittyy miltei satametristen jättiläisten hallitsemaksi jylhäksi, elämää kuhisevaksi viidakoksi.

Sademetsän tarina on kuvattu Amazonin latvoilla Perun viidakoissa sekä Kongo-joen viidakoissa Gabonissa. Jacquet käyttää uusimpia kameratekniikoita ja yhdistää mukaan tehosteita. Olisi mahdotonta istua sademetsän laidalla ihailemassa viidakon syntyä 700 vuoden ajan, mutta Jacquet tiivistää meille vuosisadat puolitoistatuntiseen.

Elokuvan pääosassa on itse sademetsä. Maan pinnalla vallitsee hämärä. Auringon valo ei läpäise lehväkerroksia, mutta sademetsä ei ole läpipääsemätön tiheikkö. Hallen mukaan primäärisademetsässä voisi ajella vaikka polkupyörällä, koska aluskasvillisuutta ei juuri ole. Elämä kihisee orkideamattojen koristamissa riippuvissa puutarhoissa ylhäällä latvustoissa, mihin aurinko pääsee paistamaan täydellä teholla. Sademetsän pohjalla taistelu energiasta on niin kovaa, että jokaisesta putoavasta lehdestä käydään alituista kamppailua.

Elämäntyönsä kasvien tutkijana tehnyt Francis Halle toimii elokuvan kertojana. Suomenkielisen version ohjaa Pekka Lehtosaari ja kertojanäänenä toimii Pertti Koivula.

(Lähde: Cinema Mondo)

Oppimateriaali sisältää erilliset osuudet alakouluun ja yläkouluun.

Oppimateriaalin on laatinut LuK Helena Suomela.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2014. Linkit on tarkistettu 27.2.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Sademetsän tarina

Tilattavissa elokuvateatteriin

Henkeäsalpaava Sademetsän tarina näyttää miten sademetsä syntyy – mikäli ihminen ymmärtää jättää luonnon rauhaan.

Alkuperäinen nimi:
Il etait une foret
Julkaisuvuosi:
2013
Pituus:
80 min.
Levittäjä:
Cinema Mondo
Tuotantomaa(t):
Ranska
Ohjaus:
Luc Jacquet
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
dokumentti