keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ennen elokuvan katsomista

 1. Tarkastelkaa maailmankarttaa esimerkiksi karttakirjasta tai Internetistä. Missä kaikkialla on sademetsää? Värittäkää sademetsäalueet oheiseen maailmankarttaan. Vastaus: Sademetsiä on Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Maailman suurin sademetsä on Amazonasin sademetsä.
 2. Selvitä minkä maiden alueilla on eniten sademetsää. Listatkaa ainakin 5 maata. Vastaus: mm. Brasilia, Peru, Kongon demokraattinen tasavalta, Indonesia, Kolumbia, Papua Uusi Guinea,, Venezuela, Bolivia, Meksiko, Suriname, jne.
 3. Millaista on sademetsässä? Parityö: Keskustele parisi kanssa 10 min. Listatkaa 5 yhteistä näkemystä sademetsästä. Listatkaa myös 5 sademetsän eläintä.
 4. Kerätkää koko luokan vastaukset taululle miellekartaksi, jonka keskiössä on sademetsä. Tallentakaa miellekartta vihkoihin tai ottakaa siitä valokuva.
 5. Lukekaa elokuvan arvostelu (Leena Virtanen: Sademetsän tarina on upea luontoelokuva. HS 2.1.2014).

Elokuvan katsomisen jälkeen

Toistakaa ajatuskartta sademetsästä.

1. Keskustelkaa parin kanssa 10 min: Millaista on sademetsässä? Listatkaa 5 yhteistä näkemystä sademetsästä.  Listatkaa 5 sademetsän eläintä.

2. Kerätkää koko luokan vastaukset taululle ajatuskartaksi, jonka keskiössä on sademetsä, verratkaa alkuperäiseen ajatuskarttaan, mitä asioita on tullut lisää, mitkä asiat korostuvat?

3. Millaiset olosuhteiden tulee olla ilmaston kannalta sademetsässä? Vastaus: Päiväntasaajalla aurinko paistaa ympäri vuoden kuumasti. Vettä sataa lähes päivittäin ja sateet ovat runsaita.

4. Kirjoita elokuvasta oma elokuva-arvostelu. Ojeet löydät täältä.

5. Lue alla oleva mielipidekirjoitus ja vastaa siihen perustellen miksi sademetsät tulisi säilyttää, miksi istutettu metsä ei vastaa alkuperäistä metsää ja miten myös me suomalaiset voimme vaikuttaa sademetsien hakkuisiin.

Luonnontilainen sademetsä on kauhea

Luonnontilaiset sademetsät ovat kamalia ryteikköjä joita ihmisten kannattaa välttää.  Niissä on kuumaa, pimeää ja kosteaa eikä siellä voi mikään eläin elää. En ymmärrä miksi Suomessa hössötetään jostain sademetsien suojelusta. Eiväthän ne meitä kosketa, emmekä me voi asiaan vaikuttaa.  Minä en ainakaan sademetsiä tarvitse.  Istutettu ja hoidettu metsä on eri asia, siellä on mukavan helppo kävellä ja tuulikin käy viilentävästi.

Nimimerkki: Kaadetaan turhat metsät!

Vastauksessa tulisi olla seuraavia asioita:

Sademetsien merkitys:

 • Sademetsissä asuu noin 2/3 maailman eliöistä. Muun muassa tästä syystä sademetsien suojelu on välttämätöntä, ne antavat kodin kasveille ja eläimille.
 • Sademetsät auttavat säätelemään maapallon ilmastoa Sademetsät ovat elintärkeitä maapallolle. Metsäkato aiheuttaa noin 17 % kaikista kasvihuonepäästöistä.
 • Sademetsät vaikuttavat myös paikallisesti sääoloihin lisäämällä sademääriä ja tasoittamalla lämpötilan vaihteluita.
 • Ne ylläpitävät vedenkiertokulkua
 • Sademetsät suojaavat tulvilta, kuivuudelta ja eroosiolta
 • Sademetsistä tulee suurin osa maailman lääkkeistä ja ravintokasveista, joista moni on vielä ihmiselle tuntematon.
 • Elättävät alkuperäiskansoja
 • Ovat mielenkiintoinen paikka vierailla, kestävä luontomatkailu voi olla elinkeino paikallisille asukkaille.
 • Istutussa metsässä luonnon monimuotoisuus ei ole yhtä runsasta, kun luonnontilaisessa metsässä.
 • Istutettu metsä ei sido yhtä hyvin mm. maaperää ja ravinteet huuhtoutuvat helpommin mm. vesistöihin, jolloin joudutaan lannoittamaan.

        Suomalaiset & sademetsät:

Suomalaiset saattavat tukea sademetsien hakkuuta tietämättään. Tarkista aina tuotteiden alkuperä.

Älä esimerkiksi:

 • osta puusta tehtyjä tuotteita, jotka tulevat Indonesiasta, Malesiasta, Brasiliasta tai Afrikasta ellet voi varmistua, että tuotteet on valmistettu luontoa huomioiden.
 • ota lemmikkieläintä jonka alkuperää et tunne
 • osta tavaroita jotka on valmistettu villieläinten nahasta tai luusta.

Muista myös käyttää kierrätettyä paperia ja ostaa Reilun kaupan / muuten alkuperältään selvitettyjä tuotteita. Kerro tuttavillesi miksi sademetsät ovat tärkeitä.

6. Alla on listattu sademetsä-aiheisia linkkejä. Voitte työskennellä tietokoneilla omatoimisesti tai antaa oppilaille kotiläksyksi tutustua tiettyyn aihepiiriin. Etsikää lisää sademetsä-aiheisia linkkejä ja artikkeleita.