keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Salainen metsäni

Oppimateriaalin teemoja: autismikirjo, kommunikaatio, erityisyys.

Synopsis:
Metsässä on rauhallista. Siellä päänsisäinen kaaos hiljenee ja Lauri tuntee olevansa kotona. Lintujen joukossa hän ei ole niin erilainen ja outo.

Lauri on nuori mies autismin kirjolla. Hän ei pysty puhumaan, mutta henkilökohtaisen tulkkinsa Pirjon avulla hän pystyy ilmaisemaan itseään ja saa yhteyden maailmaan. Pirjon rauhallisuus tuo voimaa myös Laurille. Muiden kanssa hän ei voi kirjoittaa.

Laurin kirjoitukset avaavat ikkunan hänen sisäiseen maailmaansa. Autismin kuoren alla on ajatteleva ja tunteva nuori, joka unelmoi rakkaudesta. Arki ei ole helppoa, mutta sen keskeltä kumpuavat Laurin ajatukset elämästä, kaipuusta ja itsemääräämisoikeudesta.

Salainen metsäni sukeltaa erilaisuuden pinnan alle. Kaksi todellisuutta kohtaa toisensa, kun aikuistumisen haasteet ja ryhmäkodin arki yhdistyvät kuviin metsästä ja Laurin pohdintoihin. Lauri haaveilee tytöstä, joka näkisi hänessä autismin sijaan ystävällisen, filosofiaa rakastavan nuoren miehen.

Lähde: DocPoint/Viivi Myllylä

Elokuvan on tuottanut Double Back Documentaries Oy.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin ja lukioihin sekä muihin toisen asteen oppilaitoksiin, erityisesti sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksiin.
Elokuva sopii seuraaviin lukion opetussuunnitelman aihekokonaisuuksiin: Monilukutaito ja mediat, Kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys, Kestävä elämäntapa ja globaali vastuu, Hyvinvointi ja turvallisuus.

Oppimateriaalin on laatinut Autismi- ja Aspergerliitto ry:n suunnittelija Elina Havukainen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Salainen metsäni

Tilattavissa elokuvateatteriin
Koulukino Suoratoistossa

Salainen metsäni kertoo kommunikoinnin tärkeydestä ja rakkauden kaipuusta elokuvan päähenkilön, 20-vuotiaan autistisen Laurin näkökulmasta. Lauri kirjoittaa syviä ajatuksia rakkaudesta. Hän ei pysty kommunikoimaan puhumalla, mutta henkilökohtainen tulkki Pirjo auttaa häntä kirjoittamaan ajatuksia, jotka olisivat muuten lukittuina miehen sisään. Autismin tuomien haasteiden keskellä toiveista suurin on rakkaus, jota Lauri kaipaa elämäänsä ylitse kaiken.
Onko ihmisellä juuret kuin puulla? Lauri kysyy pohtien paikkaansa maailmassa. Luonnossa Laurilla on hyvä olo, siellä hän voi maadoittua kuin menninkäinen ja rauhoittua ajatustensa keskellä. Lauri avaa taidokkaasti kirjoituksillaan luonnon salaisuuksista sellaisen kauneuden, jonka katsojakin aistii sielullaan.

Alkuperäinen nimi:
Salainen metsäni
Julkaisuvuosi:
2016
Pituus:
56 min.
Levittäjä:
Double Back Documentaries
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Niina Brandt
Käsikirjoitus: