keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a. Sammy muisteli elämänsä seikkailua odotellessaan poikastensa kuoriutumista. Onko Sammy mielestänne hyvä tarinankertoja? Uskotteko hänen tarinaansa vai liioitteliko hän seikkailuissaan vähän, kuten ‘kalajutuissa’ on tapana? Tunnetteko te jonkun hyvän tarinan kertojan? Mistä sellaisen tunnistaa?

b. Millaisia ovat suuret seikkailijat? Millaiset piirteet heitä yhdistävät? Muistatteko elokuvista tai kirjoista suuria seikkailijoita nimeltä? Tuleeko teille mieleen tarinoita, joissa kerrotaan maailmanympäri-matkoista tai matkoista maailman ääriin? Entä muistatteko kertomuksia haaksirikoista tai muita selviytymistarinoita? Millaisia ne olivat? Keitä olivat tarinoiden päähenkilöt? Onko Sammy-kilpikonna mielestänne suuri seikkailija? MItkä asiat ovat seikkailijalle tärkeitä?

Elokuvasta on käytetty myös englanninkielistä nimeä Around the World in 50 Years, ja tarinassa viitataan Jules Vernen seikkailuklassikkoon Maailman ympäri 80 päivässä.

Muuta seikkailukirjallisuutta: Pertsa ja Kilu, kapteeni Nemo, Viisikot, Tarzanit, Robin Hood, Keväällä isä sai siivet jne.

c. Mitä Sammy haluaisi kertoa seikkailuistaan tuleville sukupolville? MIllaisia muistoja tai kokemuksia hänellä on ihmisistä ja eri merenelävistä? Kirjoittakaa Sammyn tarina tai kirje Sammyltä pikku kilpikonnille. Millaisia ohjeita, vinkkejä, varoituksia ja kannustuksen sanoja hän antaisi?

Tai kuvitelkaa mitä Sammyn myöhemmät jälkeläiset kertoisivat sukunsa suuresta seikkailijasta Sammystä ja hänen kavereistaan.

d.Sammyn tarina on sepitetty kertomus merikilpikonnan elämästä. Mitä te tiedätte merikilpikonnista?

Lukekaa tietoteksti merikilpikonnista ks. Liite 2.

Keskustelkaa yhdessä, mitä uutta tietoa teksti kertoi teille merikilpikonnista?

Vastatkaa lukemisen jälkeen tekstin lopussa oleviin kysymyksiin.

Ratkaiskaa sen jälkeen Liitteen 3 sanaristikko. Täyttäkää ristikko annettujen vihjeiden avulla. Ristikon oikea ratkaisu on liitteessä 4.

Liitteen 2 tietotekstistä voi etsiä tarvittaessa apua ristikon täyttämiseen.