keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Sodan ja rauhan lapset

Oppimateriaalin teemoja: kasvatus, arvot, kansallisuusaate, propaganda, lähdekritiikki

Oppimateriaali on suunnattu lukioon ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin. Soveltuvin osin (etenkin Lasten kasvatus -osion tehtävät) sitä voi käyttää myös yläkoulussa.

Ohjaaja Ville Suhonen: ”Halusin tehdä tämän elokuvan kertoakseni kuvin ja äänin, kuinka vanhempieni ja isovanhempieni sukupolvilta ei kysytty lapsena tulevaisuuden suunnitelmia. Piti vain uskoa, totella ja olla vaiti. Aikakauden militaristinen kasvatus valmisti 1920–1930-luvuilla eläneitä lapsia ja nuoria sotaan. Tutkijat ovat kutsuneet tätä sukupolviväkivallaksi.

“Sen kahdeksan vuoden aikana, jona elokuvaani on tehty, on militaristinen retoriikka lisääntynyt nykypäivän valtaapitävien suunnalta. Konkreettisiin syihin voidaan aina vedota, mutta samaan aikaan mediassa ja kansalaisten keskuudessakin nationalismin eetos näkyy äkkiä kuin maan johtotähtenä.

“Lasten ja nuorten elämään sodat eivät tuo muuta kuin kauhua. Elokuvassani sen voi nähdä heidän silmistään, sadan vuoden takaa.”

Oppimateriaalin on laatinut historian, yhteiskuntaopin ja uskonnon lehtori, oppikirjailija Marjo Virolainen.

Oppimateriaalin on tuottanut ja toimittanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2024. Linkit on tarkistettu 19.4.2024.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Sodan ja rauhan lapset

Tilattavissa elokuvateatteriin

Arkistomateriaaleista koostuva Sodan ja rauhan lapset tarkastelee maailmansotien välistä Suomea ja sen nationalistista ja militaristista lasten kasvatusta propagandistisen kulttuurin kautta.

Elokuvat, valokuvat, radio-ohjelmat, kirjat, lehdet, musiikki sekä myös lasten ja nuorten omat päiväkirjamerkinnät johdattavat näkemään lapsiin asetetut roolimallit, joita ohjailtiin suoraan valtiovallan ja auktoriteettien toimesta. Isänmaan vuoksi uhrautumisesta puhuvat mm. presidentti Risto Ryti, kansanedustaja, pastori Elias Simojoki, kansanrunouden tutkija Elsa Enäjärvi-Haavio sekä marsalkka Mannerheim.

Kasvatus, koulutus, vapaa-ajan järjestötoiminta, urheiluseurat, partio, poika- ja tyttötoiminta tähtäsivät kaikki sotilaalliseen toimintakykyyn, kun sen aika tulee. Lapsilta ja nuorilta odotettiin kuuliaisuutta, uskollisuutta ja rehellisyyttä. Omat tarpeet ja tunteet tuli sivuuttaa, kovienkaan koettelemusten edessä ei purskahdettu itkuun.

(Lähde: Pirkanmaan elokuvakeskus)

 

 

Julkaisuvuosi:
2024
Pituus:
65 min.
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Ville Suhonen
Käsikirjoitus:
Ville Suhonen
Näyttelijät:
Ääninäyttelijät: Alma Pöysti, Olavi Uusivirta, Aamu Milonoff, Anna-Sofia Tuominen, Taisto Oksanen, Julius Chávez ja Samuel Liinamaa