keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
a. Miettikää elokuvan nimen perusteella pareittain, mistä elokuva voisi kertoa. Kirjoittakaa muutamia ajatuksia tai lyhyt synopsis eli juonitiivistelmä elokuvasta sen nimen perusteella. 
 
b. Keskustelkaa, mitä genre tarkoittaa. Genre tarkoittaa tyylilajia. Elokuvan genrejä ovat esim. draama, toiminta, sota, komedia, kauhu, trilleri, musikaali, seikkailu, rikos, sci-fi, western, dokumentti, film-noir, musiikki, animaatio. Monet elokuvat ovat näiden tyyppien välimuotoja esim. kauhukomedia, draamakomedia. Elokuvatutkimuksessa elokuvan lajia ja tyylillisiä piirteitä on tutkittu myös moodin käsitteen avulla. Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Genre 
 
c. Jakaantukaa kolmen – neljän hengen ryhmiin. Kukin ryhmä valitsee mahdollisesti eri elokuvagenren ja etsii siihen sopivia elokuvia. Etsikää aiheesta tietoa Internetistä tai tutkikaa lehtiä. Etsikää tietoa elokuvista, joita juuri nyt esitetään elokuvateattereissa ja televisiossa. 
 
d. Keskustelkaa yhdessä, minkä lajityypin elokuvia teidän luokassanne eniten katsotaan? Perustelkaa, miksi joku genre on suosittu tai miksi joku ei miellytä. Onko mielestänne iällä tai sukupuolella vaikutusta siihen, millainen genre kiinnostaa? Katsotteko mielestänne monipuolisesti erilaisia vai valikoitteko aina katsottavaksi samaan lajityypin elokuvia? 
 
Toimintaelokuvan ja draaman lajityypit
 
a. Palatkaa elokuvan ennakkotehtäviin ja palauttakaa mieleenne toiminta- ja draamaelokuvan genreen liittyviä asioita. Hakekaa lisätietoa esim. Internetin hakemistojen kautta. Pohtikaa pareittain, millaisia tyypillisiä ominaisuuksia kuuluu näihin genreihin. 
 
b. Klassisen toimintaelokuvan tunnusmerkkejä ovat mm. takaa-ajokohtaukset, ajokohtaukset, räjähdykset ja muut tehosteet, vaaralliset tilanteet sekä selkeä hyvän ja pahan vastakkain asetelma, vertaa esim. James Bond-elokuvat. Mitkä asiat elokuvassa ovat mielestänne tyypillisiä toimintaelokuvalle? Salaisuudet, väärinkäsitykset, laittomuudet, aseet ja takaa-ajot. 
 
c. SOS Mustakari -elokuvaa luonnehditaan myös draamaksi. Draamaelokuvalla tarkoitetaan yleisnimitystä elokuvasta, joka jäljittelee inhimillistä toimintaa ja 
sisältää realistisen juonen. Rakenteenmukaisuus on draamassa tärkeää, kuten myös se, että juonelliset elementit esitetään toiminnallisesti. Draamaelokuvien aiheet keskittyvät rakkauteen ja tunteisiin, alkoholismiin, huumekauppaan köyhyyteen tai rikollisuuteen. Draamaelokuville on myös alagenrejä, kuten romanttinen draama, rikosdraama, historiallinen draama ja elämäkerrallinen draama.  (http://www.elokuvaopas.com/sanasto/draama/)
 
Elokuvan kerronta etenee toistuvan kaavan mukaan. Alkutekstien tunnussävelmän teemat toistuvat elokuvan aikana ja virittävät odotuksen tunnelman. Draamaelokuvassa on yleensä alku, keskikohta ja loppu. Keskustelkaa elokuvan tapahtumista ja pohtikaa, mikä oli alkusysäys, ketkä päähenkilöitä, mikä oli ongelma jne. Kirjoittakaa elokuvasta seuraavan kaavan mukaan, niin että jokaiseen kohtaan tulee joku elokuvaan liittyvä asia.  
  • Alkusysäys esittelee päähenkilön ja tämän ongelman. 
  • Esittely ja syventäminen kertovat lisää henkilöistä ja heidän suhteistaan. Kuvataan ympäristöä ja esitellään tavoitteita ja esteitä. 
  • Ristiriitojen kärjistyminen: tapahtumat seuraavat toisiaan vauhdikkaasti ja huipentuvat loppuratkaisua edeltävään kohtaukseen. 
  • Ratkaisu: nopeat ja lyhyet kuvaleikkaukset vauhdittavat pääristiriidan ratkeamista. 
  • Häivytys: ratkaisu päättää elokuvan, mutta häivytys antaa katsojalle vielä mahdollisuuden myötäelää päähenkilön ilossa/surussa. 
d. Erilaiset roolit 
Millaisia ovat elokuvan lapset? kekseliäitä, rohkeita, periksi antamattomia, toisistaan huolehtivia. Millaisia ovat elokuvan aikuiset? Ketkä ovat elokuvan sankareita, entä roistoja? Perustelkaa vastauksenne.