keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Suomeen juurtuneet

Oppimateriaalin teemoja: Perhe, sukupolvisuus, kieli, identiteetti, ammattiurheilu ja liikunta, dokumenttielokuva ja elokuvan keinot.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin, lukioihin sekä muihin toisen asteen oppilaitoksiin. Osa tehtävistä on suunnattu ensisijaisesti yläkouluille, osa toisen asteen oppilaitoksille.

Oppimateriaalin on laatinut kulttuuritutkija, FM Mikael Myllykoski

Oppimateriaalin on tuottanut ja toimittanut Koulukino.

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2023.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Suomeen juurtuneet

Tilattavissa elokuvateatteriin

”Sä voit olla ihan mitä vaan.”

Shawn Huff ja Ervin Latimer Jr. ovat 1970-luvulla Suomeen saapuneiden afroamerikkalaisten koripallopelaajien (Leon Huff ja Ervin Latimer Sr.) lapsia. He ovat kasvaneet suomalaisiksi yhteiskunnallisiksi ja poliittisiksi vaikuttajiksi isiensä periksiantamattomuuden, kunnianhimoisuuden ja rasististen lähtökohtien kautta.

Molemmat pojat elävät käänteentekeviä hetkiä elämässään, samalla kun prosessoivat monimutkaista suhdettaan isiinsä, sukupolvien välisten näkemysten ristiriitoja ja roolejaan vähemmistöryhmien edustajina.

Shawn, Suomen koripallomaajoukkue Susijengin kapteeni ja ensimmäinen monikulttuurinen kapteeni Suomen joukkueurheilun historiassa on lopettamassa urheilu-uraansa ja siirtymässä politiikan maailmaan. Silmissä siintävät uran viimeiset EM-kisat 2022 ja menestyminen politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen parketeilla, mikä ei tapahdu kuitenkaan mutkattomasti. Tultuaan valituksi Helsingin kaupunginvaltuustoon Shawn asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa 2023. Shawnin rooli perheenisänä maadoittaa hänet Suomeen, mutta ura pelaajana ja julkisena vaikuttajana vetää isän jalanjäljissä maailmalle.

Ervin Jr., avoimesti homoseksuaali vaatesuunnittelija, joka esiintyy myös draq-queen -artistina alter egonsa Anna Kondan kautta, palkittiin syksyllä 2020 Vuoden nuorena suunnittelijana. Isältään perityn yritteliäisyyden siivittämänä hän on perustanut oman yrityksen ja vaatemerkin, Latimmierin, jonka maailmanmenestykseen nostamiseksi Ervin yrittää neuvotella isoa pankkilainaa. Latimmierin ensimmäinen vaatemallisto julkaistaan vuonna 2022 maailman merkittävimmällä miesten vaatemessuilla, Pitti Uomossa Firenzessä. Vaatemerkin rahoittaminen, menestys ja muotimaailman valloittaminen ei ole kuitenkaan helppo tehtävä, minkä Ervin joutuu toteamaan valmistautuessaan elintärkeään malliston julkistamiseen.

Isät Leon Huff ja Ervin Latimer Sr. olivat NBA-tason koripalloilijoita, jotka saapuivat pelaamaan Suomeen ja olivat vahvasti käynnistämässä Suomen monikulttuuristamista. He loivat kumpikin menestyksekkään uran, Leon ollen yksi suomen pääsarjahistorian merkittävimpiä pelaajia, ja Ervin koripallouransa jälkeen myös ravintoloitsijana. Heidän rikas kulttuuriperimänsä, mutta myös rasistisen historian taakka vaikuttaa edelleen heihin ja myös heidän jälkeläisiinsä.

Suomeen juurtuneet on tarina isien ja poikien välisistä suhteista ja suomalaisuuteen juurtumisesta. Pojat kanavoivat hiljaisten isien kokemukset toimintaan ja molemmat sukupolvet taistelevat tahoillaan tasa-arvoisemman maailman puolesta.

Julkaisuvuosi:
2023
Pituus:
113 min.
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Arto Halonen
Käsikirjoitus:
Arto Halonen