keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tanskalainen tyttö

Elokuvan synopsis
Tanskalainen tyttö pohjautuu Lili Elben ja Gerda Wegenerin elämäntarinaan.

Vuoden 1926 Kööpenhaminassa elävä taiteilija Einar Wegener, joka on naimisissa Gerda Wegenerin kanssa, tunnetaan maisemamaalauksistaan. Myös Gerda on taiteilija, vähemmän tunnettu, mutta työllistyy merkkihenkilöiden muotokuvamaalarina. Heidän avioliittonsa on vahva ja täynnä rakkautta.
Kaikki muuttuu, kun Gerda pyytää miestään asettumaan malliksi ja pukeutumaan naisen asuun viimeistelläkseen maalauksensa. Kokemus mullistaa pariskunnan koko elämän. Einar huomaa, että ollessaan Lili hän kykenee toteuttamaan itseään aidoimmillaan ja ryhtyy elämään naisena. Gerda taas löytää Lilistä uuden muusan ja kypsyy taiteilijana uuteen kukoistukseen. Pariskunta joutuu kohtaamaan myös ympäröivän yhteiskunnan ennakkoluulot.

Lähde: Finnkino

Opettajalle

Termeistä: Väärien termien korjaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Asiaa voi selittää oppilaille kertomalla, että kukaan harvoin pahoittaa mieltään jos väärää termiä käyttää tietämättömyyttään, mutta että korjattaessa oikeiden termien opetteleminen on tärkeää ja siitä kieltäytyminen loukkaavaa.

Itsemääräämisoikeudesta: Transsukupuolisuutta käsitellessä on tärkeää muistaa, että oikeat termit, sukupuolen määritelmät tai se mikä on loukkaavaa eivät ole aiheita, joista voidaan päättää yleisen mielipiteen mukaan tai jotka voidaan alistaa neutraalin väittelyn kohteeksi. Materiaalissa kuuluu transsukupuolisten oma ääni ja se on tarkoituksella muotoiltu niin, ettei esimerkiksi esitettyjen ongelmakohtien todellisuudesta ole tarkoitus käydä väittelyä.

Transnuorten turvallisuudesta: On tärkeää muistaa ja tarpeen tullen muistuttaa, että sukupuolivähemmistöön kuuluminen ei tarkoita velvollisuutta valistamiseen, kysymyksiin vastaamiseen tai muuhun esillä olemiseen. Jos ryhmässä on sukupuolivähemmistöön kuuluva nuori, häntä ei pidä nostaa esimerkiksi. Jos nuori itse tuo esille sukupuolivähemmistöön kuulumisensa, hänen kokemustaan on tärkeää kuulla ja kunnioittaa, mutta hänen ei pidä joutua olemaan esillä yhtään enempää kuin haluaa.


Keskustelun aihe koko materiaalille
Suuri osa transsukupuolisten kohtaamista arjen vaikeuksista johtuu siitä, että ihmiset joiden elämää aihe ei kosketa itsen tai läheisen kautta eivät – ihan luonnollisesti – tule ajatelleeksi asioita. Mitä pahaa tarkoittamattomia, mutta silti vahingollisia cisnormatiivisia ja transfobisia ajatusmalleja tunnistatte itsessänne? Tässä on hyvä muistaa, että kaikilla meillä on normatiivisia ajatusmalleja, jotka ovat vähemmistöjen kannalta vahingollisia, eikä se tee meistä huonoja ihmisiä. Hyvän ihmisen merkki on valmius tunnistaa ja muuttaa näitä malleja itsessään.


Tehtävä koko materiaalille
Suunnitelkaa koko ryhmän kanssa yhteiset periaatteet, joilla edistätte transsukupuolisten kohtelua sekä koulussa, että koulun ulkopuolella. Parhaita periaatteita lienevät omaa käyttäymistä koskevat kuten, ”kunnioitan jokaisen itsemääräämisoikeutta sukupuoleensa” tai ”en käytä transsukupuolisuuteen viittaavia sanona haukkumasanoina”.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut FM Myrtti Lehtinen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

 

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Tanskalainen tyttö

Tilattavissa elokuvateatteriin

Lili Elben elämään perustuva draama seuraan tanskalaisen taidemaalarin transitiota naissukupuoleen 1920-luvun Tanskassa.

Alkuperäinen nimi:
The Danish Girl
Julkaisuvuosi:
2015
Pituus:
120 min.
Levittäjä:
Finnkinon teatterilevitys
Tuotantomaa(t):
Iso-Britannia, USA
Ohjaus:
Tom Hooper
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Whishaw, Matthias Schoenarts, Amber Heard