keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Transsukupuolisuus Tanskalaisessa tytössä

Tanskalainen tyttö on saanut ristiriitaisen vastaanoton elokuvaa transsukupuolisuuden näkökulmasta tarkastelevien keskuudessa. Osa on iloinnut transsukupuolisuuden saamasta näkyvyydestä, mutta elokuvaa on myös kritisoitu muun muassa vahingollisten stereotypioiden vahvistamisesta.

Yleisin kritiikin kohde on miehen kiinnittäminen transnaisen rooliin, mikä myötäilee stereotypiaa siitä, että transnaiset ovat pohjimmiltaan miehiä. Tämä saattaa vaikuttaa kummalliselta koska päähenkilökin elää elokuvan alussa miehenä, mutta tarkemmin ajateltuna pääosaan oltaisiin mainiosti voitu valita myös nainen ja itse asiassa rooliin kaavailtiinkin jossain vaiheessa Tilda Swintonia.

Elokuvan on myös huomautettu myötäilevän häiritsevässä määrin pakotettua naisellistamista käsittelevän erotiikan kerrontaa. Tämä liittyy laajempaan ilmiöön jossa transnaisia yliseksualisoidaan ja kohdellaan pornokuvaston mukaisena eksoottisena fetissinä.

Tässä oppimateriaalissa on aiemmin mainittu genitaalikirurgian korostaminen ja läpimenevyyden teemat. Genitaalikirurgia nousee elokuvassa keskeiseksi teemaksi, mistä tekee ongelmallista sen näyttäytyminen mittarina, jolla mitataan päähenkilön muuttumista ”oikeaksi naiseksi”. Läpimenemisen teeman kannalta ongelmallisen elokuvasta tekee se, että erityisesti ensimmäisiin päähenkilön julkisiin esiintymisiin naisena liittyy vahvasti ”naisena esiintyminen” ja sen jännittäminen ”luulevatko” muut Liliä naiseksi.
 

Tehtävä

Kirjoittakaa pienryhmissä elokuva-arvostelu, mielipidekirjoitus tai lyhyt blogiteksti, jossa käsitellään Tanskalaista tyttöä transsukupuolisuuden näkökulmasta.