keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Amerikkalainen independent-elokuva

Viime vuosikymmenten amerikkalaisen independent –elokuvatuotannon (ns. indie-elokuva)  tärkeä teema on ollut ydinperheen pohtiminen, analysoiminen ja tarkastelu uusista näkökulmista. Tuotannon ensimmäisiä elokuvia oli Sam Mendesin ohjaama American Beauty, jossa käsitellään ironiseen sävyyn amerikkalaisen naapuruston klaustrofobista ja sisäänpäin lämpiävää ilmapiiriä. Samankaltaista tematiikkaa lähestytään omakotialueella eristyksissä kasvavia sisaruksia kuvaavassa elokuvassa Virgin Suicides. Myös elokuvassa Little Miss Sunshine ponnistetaan erilaisen perheen tematiikasta ja kritisoidaan amerikkalaisia lapsimallikilpailuja. Juno puolestaan ottaa kantaa teiniraskauksiin, sukupuolirooleihin ja adoptiokysymyksiin.

Siinä missä valtavirtatuotannon amerikkalaisia nuorisokuvauksia ovat viime vuosina luonnehtineet yliluonnolliset teemat vampyyreistä scifiin ja supersankareihin (esimerkkinä Twilight-elokuvat), indietuotanto lähestyy jokapäiväistä elämää ja tutkii sitä, millaista on olla amerikkalainen ”tavallinen” nuori ja millaisia uusia muotoja perhe tai lähiöelämä saavat. Useissa elokuvissa käsitellään myös homoseksuaalisuutta, erilaisia perhemalleja ja lapsen hankkimista/lapsettomuutta.

Indie-elokuvien tuotannollisia erityispiirteitä ovat muun muassa vaihtoehtoisen musiikin käyttäminen sekä dokumenttielokuvista ammentava kuvaustekniikka. Elokuvissa käytetään usein käsikameraa ja varsinaisen kerronnan mukaan sekoitetaan digikameroilla kuvattua materiaalia. Esimerkiksi American Beauty ja The Kids Are All Right hyödyntävät digikameroilla kuvattua kuva-aineistoa osana kerrontaa.

 

Tehtävä

Valitkaa yksi teema: perhemallit, amerikkalainen lähiö- tai pikkukaupunkielämä, homosuhteet tai homohahmot, erilaiset tyttö- tai poikahahmot. Etsikää YouTubesta katkelmia, trailereita, haastatteluja tai arvosteluja elokuvista Juno, American Beauty, The Virgin Suicides tai Little Miss Sunshine. Vertailkaa elokuvien kerrontaa, teemoja ja kuvaustekniikkaa. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä löydätte?