keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Erilaisia tapoja olla poika tai tyttö

Elokuvan päähenkilösisarukset, Joni ja Laser, ovat keskenään erilaisia. Joni menestyy koulussa hyvin ja tähtää huippuyliopistoon, Laser on vetäytyvämpi ja koulua enemmän innostunut urheilusta ja hengailusta ystävänsä Clayn kanssa. Elokuvassa esitellään myös Jonin paras ystävä Tasha. Joni ja Laser ovat monella tavalla ystäviensä vastakohtia, mikä tuodaan esiin monta kertaa.

Vastakohtia ja vertailua käytetään elokuvassa tehokeinoina, joiden kautta pohditaan erilaisia tapoja olla tyttö tai poika sekä erilaisia vaihtoehtoisia naisen ja miehen malleja. Elokuva ottaa kantaa kulttuuriseen neuvotteluun: millaisia sukupuolimalleja länsimainen kulttuuri tuottaa? Huomattavaa on myös, että tyttöjen kohdalla neuvottelu kytkeytyy usein seksuaalisuuteen, poikien kohdalla esimerkiksi väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

Esimerkkinä tyttöyden neuvottelusta alla oleva dialogi Jonin ja Tashan välillä.

Joni: Kaikki eivät halua sänkyyn kanssasi. Käyttäydyt kuin lutka.
Tasha: Haista paska!
Joni: No, käytöksesi saa sut näyttämään epävarmalta ja epätoivoiselta.
Tasha: En ole epävarma tai epätoivoinen! Mulla on vain normaalit seksuaaliset vietit. Itse olet niin kireä, ettet tajua sitä.
Joni: Haista paska. En mä ole kireä.

 

Tehtäviä

1. Kerätkää elokuvasta kohtauksia, joissa erilaisia tapoja olla tyttö tai poika rinnastetaan ja vertaillaan toisiinsa tai asetetaan toistensa vastakohdiksi. Pohtikaa, millä perusteella tyttöjä ja poikia vertaillaan. Mistä nämä vastakohdat kertovat?

2. Keskustelkaa yhdessä katsomistanne suomalaisista nuortenelokuvista tai –televisiosarjoista (esim. Kielletty Hedelmä, Sisko tahtoisin jäädä, Uusi päivä jne.). Pohtikaa, millaisia vastakohtia ja vertailuja tyttö- tai poikahahmojen välillä näissä fiktioissa tehdään. Millaisia ovat suomalaisten nuortenfiktioiden vastakohdat? Voidaanko puhua suomalaisten nuortenelokuvien tai –televisiosarjojen stereotyypeistä?
(Esim. elokuvassa Sisko tahtoisin jäädä on kaksi tyttöä, jotka kuvataan elokuvan alussa toistensa vastakohtina.)