keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvan vastaanotto ja elokuva-arvion kirjoittaminen

Nuoriso- ja teinielokuvaa ei ole välttämättä totuttu Suomessa pitämään vakavasti otettavana lajityyppinä. Käsitys perinteisestä teinielokuvasta ja sille tyypillisistä teemoista on läsnä myös Toiset tytöt -elokuvan trailerissa, jossa nostetaan esiin hyvin geneerisiä teemoja, kuten raflaavia vuorosanoja ja biletystä. Elokuvan kantava teema, päiväkirjamainen ote, jää trailerissa näkymättömiin. Traileri herättääkin kysymyksen siitä, kuinka tyttöelokuvaa on totuttu markkinoimaan ja millaisten teemojen tulkitaan kiinnostavan yleisöä eniten.

Toiset tytöt -elokuvan lehdistövastaanotossa mielipiteet jakautuivat vahvasti. Kriittisimmän arvion kirjoitti Helsingin Sanomien Nyt-liitteen Jutta Sarhimaa, jonka mielestä elokuva oli ”niin kiusallinen, että niskakarvat nousevat pystyyn”. Kommenttiketjussa heräsi kiivasta keskustelua, joissa useissa puolustettiin elokuvaa, kritisoitiin Sarhimaan tekstin sävyä ja pohdittiin kriitikon vastuuta.

Alla esimerkkejä kommenttiketjusta:

”Tämän elokuvan arvioiden lukeminen tuntuu pahalta, koska niitä lukiessa oivaltaa kuinka seksistisessä ja etenkin nuoria naisia vihaavassa maailmassa me eletään. Joko elokuvaa haukutaan pinnalliseksi, vaivaannuttavaksi, naiiviksi jne tai sitten ollaan yllättyneitä siitä, että nuorista naisista kertova leffa ei ollutkaan niin pinnallinen, vaivaannuttava ja naiivi pissiselokuva kuin odotettiin sen olevan. Teinityttöjä pitäisi arvostaa enemmän kuin heitä nyt arvostetaan. Arvion lukeminen pisti myös miettimään miltäköhän niistä naisista, joiden oikeaan elämään elokuva perustuu, tuntuu lukea tällaisia arvioita?”
Nimimerkki Respect teenage girls! 13.3.2015 klo 12:22.

”Olen yksi tytöistä joiden päiväkirjojen pohjalta elokuva on kirjoitettu, se "naisia rakastava itsetuhoinen Jenny". Olimme ihan oikeasti 18-vuotiaita. Raamatulla leikkiminen, vesipyssyt, sisällä tupakoiminen lukiolaisbileissä, Kierkegaardista puhuva opiskelijapoika – usko tai älä, ne ovat kaikki totta. Vaikka elokuva on fiktiivinen, sen teemat, maisemat ja juuri nämä pienet yksityiskohdat ovat meidän, oikeiden tyttöjen elämästä. Kaikki tapahtumat eivät ole todellisia, jotkut ovat, mutta kaikki niiden takana olevat ajatukset ja tunteet ovat elettyjä ja koettuja. Näyttelijättäret ovat varmasti meitä kauniimpia ja hoikempia, mutta ainakin me osasimme katsoa heidän ulkonäkönsä lisäksi myös heidän näyttelijäntyötään.
 Kenties me sitten olemme hirvittäviä, myötähäpeää aiheuttavia, epäuskottavia ihmisiä? Tai ehkä olimme vain nuoria, hölmöjä taidelukiolaistyttöjä, jotka ottivat ja antoivat vimmaisesti turpaan syistä, jotka eivät kriitikolle auenneet? Niin tai näin, minä ja kolme muuta, nyt 23-vuotiasta aikuista tyttöä, katsoimme elokuvan itkien, nauraen, ylpeinä. Ilman häpeää.”
Nimimerkki Se naisia rakastava itsetuhoinen “Jenny”, 13.3.2015, klo 13:50.

 

Tehtäviä

  • Katsokaa elokuvan traileri. Keskustelkaa siitä, antaako traileri mielestänne oikean kuvan elokuvasta. Kuinka musiikki vaikuttaa siihen, millaisen kuvan elokuvasta saa? Kuvaako traileri mielestänne elokuvan sävyä ja sisältöä?
     
  • Lukekaa Jutta Sarhimaan arvio ja kommentit. Lukekaa myös muita arvioita. Keskustelkaa siitä, millainen on hyvä elokuva-arvio. Siihen ei riitä omien mielipiteiden, tuntemusten ja reaktioiden esittely. Niistä voi lähteä liikkeelle, mutta tuntemukset pitää perustella, ja kytkeä laajempaan kontekstiin. Hyvä arvio arvioi myös elokuvaa osana omaa lajityyppiään (tyttö- tai nuorisoelokuvaa), ja voi myös esimerkiksi valottaa elokuvan yhteiskuntasuhdetta tai kytköksiä laajempaan tyttö- ja nuorisokulttuuriin.
     
  • Kirjoittakaa arvio Toiset tytöt -elokuvasta. Lisää ohjeita arvion kirjoittamiseen löydätte esimerkiksi Koulukinon sivuilta He ovat paenneet -elokuvan oppimateriaalista.