keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Episodielokuva ja vesielementti

Toiset tytöt on elokuva neljän helsinkiläistytön kasvusta: pettymyksistä, onnistumisista ja siitä, kuinka elämä välillä päähenkilöiden omien sanojen mukaan ”vetää pataan”. Elokuva kuvaa ystävysten viimeistä lukiovuotta, jolloin jokainen asuu vielä kotona ja käy koulua.

Toiset tytöt on episodielokuva, joka on jaettu neljän päähenkilön – Jessican, Ainon, Tarun ja Jennyn – tarinoihin. Episodielokuva koostuu itsenäisistä tarinoista, jotka liitetään toisiinsa yhteisen kehyskertomuksen, teeman, symbolin tai vaikkapa tapahtumapaikan avulla. Elokuvan aluksi ja lopuksi sekä episodien välissä nähdään kaikki neljä tyttöä katsomassa animaatioelokuvaa, jossa seikkailee piirroshahmo, polkkatukkainen tyttö. Animaatiossa piirrostyttö joutuu kohtaamaan elämän, mustanpuhuvan mörkömäisen hahmon, joka kampittaa, ”vetää pataan” ja hylkää. Jokaisen tytön oma episodi esittelee yhden teeman, jossa kunkin päähenkilön omaa uskoa ja luottamusta elämään koetellaan. Näin päähenkilöt esitetään elokuvan alusta loppuun saakka sekä yhdessä että erikseen: kunkin tytön kokemus on ainutlaatuinen ja subjektiivinen, mutta kokemukset jaetaan samalla muiden tyttöjen kesken.

Elokuva seuraa Jessican, Ainon, Tarun ja Jennyn viimeistä lukiovuotta viimeisestä kesälomapäivästä ylioppilasjuhlapäivään. Vesi on kerronnallinen, visuaalinen ja symbolinen elementti, joka yhdistää jokaisen episodin toisiinsa ja jonka kautta kuvataan myös vuodenaikojen vaihtelua. Vesi on eri olomuodoissaan läsnä muun muassa vesipyssyissä, kyyneleissä, lainehtivassa meressä, rankkasateessa, uimaretkissä, lumiukoissa, jääkiekkokaukalossa ja kylpyvedessä.

 

Tehtäviä

  • Jakautukaa ryhmiin tai tehkää yksilötyöskentelyä. Valitkaa yksi episodi analysoitavaksenne. Keskustelkaa siitä, kuinka vesielementtiä käytetään valitsemassanne episodissa. Mitä tunnetilaa, käännekohtaa tai tapahtumaa veden avulla kuvataan? Mitä vesi symboloi valitsemassanne episodissa?
     
  • Eritelkää ja analysoikaa Jessican, Ainon, Tarun ja Jennyn episodeja. Mikä haaste tai ongelma kuhunkin tyttöön liitetään? Mitä vastavoimia kussakin episodissa on? Mistä episodista piditte eniten, entä mikä tuntui vieraimmalta tai ärsytti? Miksi?