keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Toiset tytöt sijoittuu Helsinkiin, ja tapahtumapaikoista voi tunnistaa esimerkiksi Suomenlinnan, Kampin metroaseman ja Hietaniemen uimarannan. Elokuvan tyttöjen taustat ovat suhteellisen samankaltaisia: kaikki vaikuttavat olevan keskiluokkaisista perheistä ja jokainen käy lukiota. Ainoastaan Ainon vanhemmat (tai ainakaan äiti) eivät ole kantasuomalaisia. Heteroseksuaalisuus ei kuitenkaan ole elokuvassa normi, vaan siinä kuvataan myös tyttöjen välistä ihastumista ja rakkautta.

Ruotsalaisessa nuorisoelokuvatuotannossa voidaan puhua niin sanotusta tyttöelokuvan perinteestä, joka voimistui 1990-2000-luvuilla. Ruotsalaisiin tyttöelokuviin liittyi tiiviisti kytkös ruotsalaiseen feministiseen mediakeskusteluun, ja niissä käsiteltiin usein lesborakkauden, seksuaalisen häirinnän, feministisen aktivismin ja ulkonäköpaineiden kaltaisia teemoja. Suomessa ei ole näin laajaa tyttöelokuvan perinnettä, vaikka meilläkin on toki nähty yksittäisiä tyttöelokuvia, kuten Sisko tahtoisin jäädä (Marja Pyykkö, 2010).

Toiset tytöt -elokuvan teemat ovat tuttuja kansainvälisestäkin teinielokuvaperinteestä. Tyttöjen väliset ystävyyssuhteet, epäonninen ensirakkaus, koulukiusaaminen, ei-toivottu ja yllättävä raskaus ja ulkopuolisuuden tunne ja itsetuhoisuus ovat teemoja, jotka nousevat usein esiin teinityttökuvauksissa. Myös isättömyys ja tyttöjen ja äitien välisen suhteen pohtiminen ovat tyttöelokuvien klassisia teemoja. Toiset tytöt kuitenkin välttyy teinielokuvien kliseiltä, kuten stereotyyppisten ilkeiden tyttöjen tai kulutus- ja ulkonäköorientoituneiden tyttöjen kuvauksilta. Myös tyttöjen välisen ystävyyden kuvaaminen on elokuvassa onnistunutta – vaikka päähenkilöt joutuvat pääasiassa ratkaisemaan ongelmansa yksin, he eivät käännyt toisiaan vastaan vaan saavat tukea ystäviltään.

 

Tehtäviä

  • Miettikää, millaisen episodielokuvan tekisitte omalta asuinpaikaltanne ja omasta koulustanne. Millainen elokuva Toiset tytöt olisi ollut, jos se olisi kuvattu jossain muualla? Entä jos kaikki tai osa päähenkilöistä olisivat olleet poikia? Entä jos päähenkilöt eivät olisi opiskelleet lukiossa? 
     
  • Keskustelkaa siitä, kuinka elokuvassa kuvataan tyttöjen ja äitien välisiä suhteita. Miksi elokuvassa on päädytty kuvaamaan nimenomaan tyttöjä ja äitejä, ja isät ovat poissa?
     
  • Katsokaa Maarit Lallin ohjaaman elokuvan Kohta 18 (2012) traileri. Kohta 18 kertoo viidestä 17-18-vuotiaasta helsinkiläispojasta ja heidän perheistään. Verratkaa traileria Toiset tytöt -elokuvaan. Millaiset teemat nostetaan keskiöön tyttöjä ja poikia käsittelevissä elokuvissa? Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja huomaatte? Miksi?
     
  • Katsokaa elokuvien Kesäkaverit (Inari Niemi, 2014) ja Päin seinää (Antti Pesonen, 2014) trailerit. Miten asuinpaikka ja yhteiskuntaluokka näkyy näiden elokuvien kuvauksissa tytöistä ja nuorista naisista? Millaisena elokuvat kuvaavat työväenluokkaista ja keskiluokkaista tyttöyttä? Katsokaa myös Céline Sciamman ohjaaman ranskalaisen elokuvan Bande des filles (Girlhood, 2014) traileri. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja huomaatte?