keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Päiväkirja ja videopäiväkirja

All those other girls seem tall and proud

Elokuvan avainkappale on laulaja-lauluntekijä Aino Vennan Other Girls, jonka sanoituksissa kuvataan sitä, kuinka ”kaikki muut tytöt vaikuttavat pitkiltä ja ylpeiltä”. Päiväkirjamainen sanoitus kuvaa hyvin elokuvan kerrontaa ja sävyä.

Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu neljän 18-vuotiaan helsinkiläistytön vuosina 2009-2010 pitämiin videopäiväkirjoihin, ja päiväkirjamainen ote on läsnä läpi elokuvan. Toiset tytöt on näin ollen myös esimerkki yksityisen ja julkisen mediatuotannon lomittumisesta toisiinsa. Elokuvassa käytetään paljon voice overia, jonka kautta kunkin päähenkilön ajatuksia ja maailmankuvaa valotetaan katsojalle. Jokainen tyttö esittää kysymyksiä, jotka sitovat temaattiset episodit toisiinsa: ”Mistä mä oisin voinut tietää, että pataan tulee joka tapauksessa?”, ”Mistä mä oisin voinut tietää, että vihaa on niin paljon?”, ”Mistä mä oisin voinut tietää, ettei sammakoita pidä suudella?”, ”Mistä mä oisin voinut tietää, että mäkin oisin voinut olla onnellinen?”, ”Kuka minäkin oikein olen?”

Blogit ja videopäiväkirjat eli vlogit ovat esimerkkejä sosiaalisen median päiväkirjoista, joiden merkitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana huomattavasti lisääntynyt. Blogeja voidaan jakaa muun muassa muoti-, harrastus- ja muihin lifestyleblogeihin. Erityistä huomiota viime vuosina ovat herättäneet muotiblogit ja niihin kytkeytyvä mainosmaailma, jonka kautta bloggaaja voi myös ansaita tavaroita tai rahaa tuote-esittelyiden ja klikkausten kautta.

Blogit ja videoblogit ovat osa päiväkirjaperinnettä, joka kuuluu tiiviisti osaksi tyttökulttuuria. Yksityiseen päiväkirjaan verrattuna blogien ja videoblogien erityisenä ulottuvuutena on kuitenkin julkisuus, virtuaalinen yhteisöllisyys ja muiden tekstien ja videoiden kommentointi. Blogeissa minän tekeminen, esittäminen ja näyttäytyminen muotoutuu näin vuorovaikutuksessa blogiyhteisön kanssa. Videopäiväkirjaa voi kuitenkin pitää myös vain itselleen, jolloin sen merkitys tulee lähemmäksi perinteistä päiväkirjaa.  

Elokuvan kohtaus, jossa Aino on jättänyt Minäkuva-videotehtävän tekemättä ja sanoo opettajalleen vastaan, on monella tavalla tärkeä. Oletammeko, että kaikki haluavat olla osa visuaalista, julkista kuvakulttuuria ja tehdä minuuttaan kuvan tai videokuvan kautta? Mitkä ovat ehdot ja normit, jotka määrittelevät sitä, millaiset esitykset minästä ovat hyväksyttäviä, toivottavia ja ihailtuja?

 

Tehtäviä

 • Miettikää hetki jotakin tärkeää ja yllättävää asiaa tai tapahtumaa elämässänne, joka on saanut teidät pysähtymään, yllättymään, miettimään asioita uudelleen. Kirjoittakaa tapahtuman pohjalta lause, joka alkaa ”Mistä mä oisin voinut tietää…” Jos haluatte, kertokaa ryhmälle/luokalle lauseenne, ja keskustelkaa niistä.
   
 • Kirjoittakaa lauseen perusteella pidempi, päiväkirjamainen tarina. Voitte myös kirjoittaa päiväkirjaa useamman päivän tai viikon ajan. Miettikää kirjoittaessanne, miten visualisoisitte tarinaa kuvan tai videon kautta. Keksittekö jonkun toistuvan symbolin tarinaanne (vrt. sammakko Jessican episodissa ja lumiukko Ainon episodissa tai vesielementti koko elokuvassa).
   
 • Keskustelkaa blogeista ja videopäiväkirjoista. Seuraatteko joitain tiettyjä bloggaajia? Miksi? Millainen on hyvä blogi tai videoblogi? Katsokaa videopäiväkirjoja esimerkiksi Youtubesta ja keskustelkaa niistä.
   
 • Katsokaa Mina Laamon ohjaaman dokumenttielokuvan Matka minuksi (2014) traileri, tai jos teillä on mahdollisuus, katsokaa elokuva kokonaan. Matka minuksi kuvaa kolmen nuoren naisen blogeja ja heidän näkemyksiään bloggaamisesta. Elli on pitänyt anoreksiablogia, Juulia on yksi Suomen tunnetuimmista muotibloggaajista, Laura on kiinnostunut Japanista ja ekologisesta elämäntavasta. Keskustelkaa bloggaamisen eri ulottuvuuksista. Millaisen kuvan bloggaamisesta ja identiteettityöstä dokumenttielokuva antaa?
   
 • Pitäkää valitsemastanne teemasta tai tehtävissä 1–2 kirjoittamienne tarinoiden pohjalta videopäiväkirjaa esimerkiksi viikon ajan. Keskustelkaa siitä, katsotteko videopäiväkirjat yhdessä vai pidättekö ne yksityisinä. Voitte pitää videopäiväkirjaa myös pareittain tai ryhmissä.