keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuva seuraa yhtyeen jäsenten elämää treenikämpällä ja sen ulkopuolella. Yhtyeen jäsenet reagoivat herkästi niin musiikkiin kuin rakkauteenkin. Euroviisuihin osallistuminen jännittää jokaista. Bändissä hermostutaan ja riidellään, mutta osataan myös pyytää anteeksi. Tarvittaessa annetaan myös tilaa toiselle.

1. Pohtikaa, mitä tarkoittaa tunnekokemus ja elokuvan katsomiskokemus. Mitkä elokuvat muistatte hyvin vieläkin, koska ne herättivät niin voimakkaita tunteita?

2. Mitkä tunteet nousevat esille elokuvista, ilo vain suru? Tuleeko mieleesi jokin tietty elokuva tai tietty kohtaus? Miksi elokuvat herättävät joskus vahvoja tunteita (esimerkiksi ällöttävät, saavat itkemään tai nauramaan vedet silmissä)?

3. Mitkä elokuvan kohtaukset muistatte hyvin? Miksi juuri nämä kohtaukset? Mitä tunsitte? Entä elokuvan jälkeen, kun muistelitte sitä?

4. Jäivätkö jotkin kohtaukset mieleen siksi, että ne olivat teistä todella jännittäviä? Miksi ne olivat jännittäviä?

5. Miksi tunteet ovat elokuvassa tärkeitä? Miksi on tärkeää, että elokuva herättää katsojassa tunteita?

6. Käykää läpi seuraava Mediataitokoulun kuvaus tunteista, joita media herättää. Voitte käyttää sitä tehtävien apuna.

Mitä tarkoitetaan kun ”sydän on särkynyt” tai jollakin on ”perhosia vatsassa”? Sanonnat voivat tarkoittaa hieman eri asioita eri ihmisille, mutta niitä vastaavat tunteet ovat ihan oikeita tuntemuksia kehoissamme.

Perustunteita ovat vaikkapa onnellisuus, hämmästyneisyys, suru, viha, inho ja pelko. Muita tunteita voivat olla huvittuneisuus, syyllisyys, häpeä, helpotus, ilo ja rakkaus. Ihmiset voivat kokea tunteita eri puolilla kehoa ja eri tunteita voidaan kokea myös samanaikaisesti. Tunteet eivät ole luonteeltaan vain kielteisiä tai myönteisiä, vaan tunne voi riippua tilanteesta. Esimerkiksi elokuvan surullinen kohtaus voi koskettaa ja olla katsojalle antoisa, kun taas suru menetyksen johdosta voi tuntua jopa musertavalta. Joskus sama tilanne tai mediasisältö voi herättää monenlaisia tunteita. Tunteita ei ole kuitenkaan aina helppo tunnistaa tai pukea sanoiksi.

Musiikki ja äänitehosteet ovat tärkeitä elokuvan tunnelman luomisessa. Musiikilla voidaan ohjata katsojaa kokemaan elokuvan tapahtumat halutulla tavalla. Kun musiikkia muutetaan tai se puuttuu, muuttuu myös elokuvasta välittyvä tunnelma.

Lähde: Mediataitokoulu / Mediakartan tuntijat. Tunteita ja mediaa käsittelevä materiaali mediakasvatukseen.