keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuva seuraa yhtyeen jäsenten elämää niin treenikämpällä kuin sen ulkopuolella. Tunteet ovat herkässä niin musiikin kuin rakkauden suhteen, ja Euroviisuihin osallistuminen alkaa asian edetessä jännittää jokaista. Keskinäiset erimielisyydet ja jännitys nostavat tunteet pintaan mutta toiselta osataan myös pyytää anteeksi ja tarvittaessa antaa toiselle tilaa.

1. Pohtikaa, mitä tarkoitetaan tunnekokemuksella ja elokuvan katsomiskokemuksella. Miettikää sitten, mitkä elokuvat ovat jääneet mieleenne niiden herättämien tunteiden ansiosta.

2. Mitkä tunteet nousevat päällimmäisenä esille elokuvista, ilon vain surun tunteet? Nouseeko mieleesi joku tietty elokuva tai joku tietty kohtaus? Miksi elokuvat herättävät joskus vahvojakin tunteita (esimerkiksi saavat itkemään, ällöttämään tai nauramaan vedet silmissä)?

3. Mitä kohtauksia elokuvasta jäi mieleenne? Miksi juuri nämä kohtaukset ovat jääneet mieleen? Mitä tunteita elokuvan eri kohtaukset herättivät elokuvaa katsellessa, tai jälkeenpäin elokuvaa muistellessa?

4. Jäivätkö jotkin kohtaukset mieleen erityisen jännittävinä? Minkälaisista asioista kohtauksen jännitys rakentui?

5. Pohtikaa vielä, miksi erilaiset tunteet nousevat usein elokuvien keskiöön. Miksi elokuvan on tärkeää herättää katsojassa tunteita?

6. Käykää vielä läpi seuraava Mediataitokoulun kuvaus median herättämistä tunteista; voitte käyttää sitä myös tehtävien apuna.

Mitä oikeastaan tarkoitetaan kun “sydän on särkynyt” tai jollakin on “perhosia vatsassa”? Sanonnat voivat tarkoittaa hieman eri asioista eri ihmisille, mutta niitä vastaavat tunteet ovat myös ihan oikeita tuntemuksia kehoissamme.

Perustunteiksi voidaan ajatella kuitenkin onnellisuutta, hämmästyneisyyttä, surua, vihaa, inhoa ja pelkoa. Muita tunteita voivat olla esimerkiksi huvittuneisuus, syyllisyys, häpeä, helpotus, ilo ja rakkaus. Ihmiset voivat kokea tunteita eri puolilla kehoa ja eri tunteita voidaan kokea myös samanaikaisesti. Tunteet eivät ole suoraan negatiivisia tai positiivisia luonteeltaan vaan kokemus tunteesta voi riippua tilanteesta. Esimerkiksi elokuvan surullinen kohtaus voi koskettaa ja tuntua palkitsevalta, kun taas suru menetyksen johdosta puolestaan voi tuntua jopa musertavalta. Joskus sama tilanne tai mediasisältö voi herättää monenlaisia tunteita. Tunteita ei ole kuitenkaan aina helppo tunnistaa tai pukea sanoiksi.

Musiikilla ja äänitehosteilla on suuri rooli esimerkiksi elokuvan tunnelman luomisessa. Musiikilla voidaan ohjata katsojaa kokemaan elokuvan tapahtumat halutulla tavalla. Kun musiikkia muutetaan tai se puuttuu, muuttuu myös elokuvasta välittyvä tunnelma.

Lähde: Mediataitokoulu / Mediakartan tuntijat. Tunteita ja mediaa käsittelevä materiaali mediakasvatukseen.