keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Pertti Kurikan nimipäivien taustavoimana toimii vuonna 1993 perustettu Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry, joka on yleishyödyllinen voittoa tuottamaton yhdistys. Lyhty ry tarjoaa aikuisille kehitysvammaisille asumis-, työpaja ja oppimispalveluja. Yhdistys tuottaa myös kulttuuritapahtumia, koulutusta ja vapaa-ajan toimintaa. Yhdistys toimii myös eri alojen ammattilaisten oppimisympäristönä ja monipuolisen tiedon tuottajana.

Yhdistys pyrkii toimimaan vammaisen, hänen omaistensa ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnin edistämiseksi. Lyhdyn toimintatapa on ainutlaatuinen ja kokonaisvaltainen innovaatio, joka on herättänyt kiinnostusta niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Kulttuuripaja Valo

Kulttuuripaja Valo on työpaja kehitysvammaisille aikuisille, jotka työskentelevät esittävän taiteen parissa. Paja on perustettu vuonna 2004 ja on toimintamalliltaan ainutlaatuinen Suomessa. Valo tarjoaa mahdollisuuden mielekkääseen työhön, joka sisältää tarkoituksenmukaisia ja kehittävää ammattitaitoa vastaavia työtehtäviä. Työhön sisältyy esiintymisiä, opintoja ja matkoja.

Kulttuuripajan toiminnan ajatuksena on löytää jokaiselle pajalaiselle se omin taiteen tekemisen muoto, oli se sitten musiikki, draama, video, radio tai tanssi.  Kulttuuripaja on ensisijaisesti päivätoiminta- tai työpaikka siellä toimiville kehitysvammaisille. Ohjaajat kulkevat pajalaisten rinnalla ja antavat tarvittavan tuen oman taiteen tekemiselle.

Lähde: Lyhty ry, Kovasikajuttu-oppimateriaali

1. Miten Lyhry ry:n toiminta tulee esille elokuvassa? Minkälaista apua ja tukea yhdistys tarjoaa bändin jäsenille?

2. Pohtikaa, mikä merkitys yhdistyksen tuella on kehitysvammaisille, ja minkälainen heidän tilanteensa olisi, jos yhdistystä ei olisi olemassa.

Resonaari – Musiikin erityispalvelukeskus

Lyhty ry:n ohella Pertti Kurikan nimipäivien menestystä on siivittänyt (kehitys)vammaisia muusikoiksi kouluttava Resonaarin musiikkikoulu Helsingin Kulosaaressa. Musiikkikoulun johtajien Markku Kaikkosen ja Kaarlo Uusitalon kehittämät kuvionuotit ovat menestyneet niin kotimaassa kuin ulkomailla, mahdollistaen muuten vaikealukuisten nuottien lukemisen värien ja muotojen kautta.

3. Tutustukaa niin musiikkikoulun toimintaan kuin kuvionuottien maailmaan. Minkälaisia palveluja ja koulutusta musiikkikoulu tarjoaa ja kenelle ne on suunnattu? Mitä ajatuksia kuvionuotit herättävät?

Punk-musiikki ja Pertti Kurikan nimipäivät

Tutustukaa Ylen artikkeliin (Yle: ” Punk tyhmyreille: armotonta tykitystä ilman sääntöjä”) punk-musiikin synnystä, merkityksestä ja roolista niin musiikkikentällä kuin laajemmin yhteiskunnallisessa konseptissa. Voitte tutustua aiheeseen lähemmin vielä esimerkiksi Wikipediasta.

4. Mikä tekee Pertti Kurikan nimipäivistä nimenomaan punk-bändin?

5. Kuka sanoittaa bändin kappaleet? Minkälaiset kappaleiden sanoitukset ovat, minkälaisista asioista sanoitukset kertovat? Kenelle tai mille taholle kappaleissa esiin nouseva sanoma on suunnattu? Voitte vaikka tutkia yhden kappaleen sanoituksia tarkemmin ja pohtia, mitä kappaleella yritetään kertoa.