keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuva keskiöön nousee Pertti Kurikan nimipäivien matka kohti Euroviisuja. Ensin on käytävä karsinnoissa, jotka nykyään järjestetään Uuden Musiikin Kilpailun toimesta, jonka jälkeen matka kohti viisuja on valmis alkamaan. Euroviisuihin on aina kuulunut vahvana osana mediajulkisuus. Viisuihin valittu tai valikoitunut edustaja edustaa hetken ajan koko maata maailmanlaajuisesti, mikä voi nostattaa niin esiintymis- kuin menestymispaineita entisestään. Euroviisumittelö on paikoin ankaraa taistelua huomiosta ja menestyksestä, samaan aikaan viisut tarjoavat viihdettä sadoille tuhansille ihmisille niin paikan päällä kuin kotikatsomoissa.

1. Tutustukaa niin seuraavaan tekstiin mediajulkisuudesta kuin Ylen kokoamiin Euroviisu-uutisointeihin, ja pohtikaa tämän jälkeen Pertti Kurikan nimipäivien valintaa Euroviisuedustajaksi. Mitä ja miten PKN:stä kirjoitetaan uutisointien myötä? Minkälaiset asiat uutisoinneissa nousevat esille? Minkälaisia tunteita PKN:n valinta Suomen edustajaksi herättää ihmisissä? Mikä tekee PKN:stä poikkeuksellisen euroviisuedustajan? Miten bändin jäsenet itse suhtautuvat yhtäkkiä kasvaneeseen julkisuuden määrään? Nouseeko elokuvassa esille hetkiä, jolloin median edustajat ns. menevät liian pitkälle? Mitä ajatuksia ja tunteita elokuvassa esiintyvät bändin julkisuuden hetket teissä herättävät?

Julkisuudessa usein esiintyvät henkilöt eli julkkikset ovat koko kansan tuttuja, jotka työnsä tai asemansa vuoksi esiintyvät usein mediassa. Julkkisten ja median välillä vallitsee vuorovaikutussuhde, jossa molemmat ovat riippuvaisia toisistaan. Yleensä yhteistyö on asiallista ja journalistisen etiikan mukaista. Intimiteettisuojasäännöksellä pyritään siihen, että ihmisten yksityisyyttä ei loukata. Viime vuosina mediakohusta on kuitenkin tullut myyntikeino, jota käyttävät varsinkin iltapäivälehdet ja sensaatiohakuiset aikakauslehdet; televisio ja radiokin usein jatkavat kohuksi nousseen asian käsittelyä omine painotuksineen. Lainsäädäntö luonnollisesti antaa rajat kunkin maan median toiminnalle, ja erilaisten julkaisujen salliminen kuuluu suomalaisen, avoimen yhteiskunnan arvomaailmaan. Median sisäinen kilpailu myyvistä jymyuutisista eli skuupeista ja nopeudesta vaikuttaa koko mediamaailmaan: samoja aiheita käsitellään eri medioissa, käytetyt uutis- ja kuvalähteet ovat samoja ja jopa samat ihmiset saattavat olla tekijöinä, vaikka media vaihtuu. Nykyään puhutaankin mediakentän samankaltaistumisesta ja viihteellistymisestä.
Lähde: edu.fi

2. Lukekaa Inhimillisten uutisten juttu Toinen kierros – ohjaajan silmin. Millä tavalla jutussa kuvataan yhtyeen Euroviisutaipaletta? Miten jutussa käsitellään "kenelle saa nauraa" -kysymystä? Mitä mieltä itse olette siitä?

3. Millä tavalla Tokasikajuttu -elokuvassa vammaisuus ja kehitysvammaiset ihmiset esitetään? Ovatko elokuvan henkilöt esim. aktiivisia toimijoita?