keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Johanna Onnismaa © Tuffi Films 2019.

Tottumiskysymys on episodielokuva, joka on toteutettu kollektiivisella tavalla. Elokuvan takana on seitsemän ohjaajaa ja käsikirjoittajaa: Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo. Jussi-­voittaja ja Oscar-­ehdokas Kirsikka Saari (mm. Hölmö nuori sydän, 2018 ja Pitääkö mun kaikki hoitaa?, 2012) on käsikirjoittanut kokonaisuuden lyhytelokuvien pohjalta. Saari sekä elokuvatuottaja Elli Toivoniemi ovat vastanneet kokonaisuuden ohjaamisesta yhteistyössä lyhytelokuvat ohjanneiden Haapasalon, Paavilaisen, Aallon, J.Toivoniemen ja Tervon  kanssa. Episodielokuvan tuottaja on Tuffi Filmsin Elli Toivoniemi. 

Eri ohjaaja-­käsikirjoittajien omat kuusi erillistä tarinaa sitoo yhteen yhteinen teema. Tottumiskysymys kuvaa sukupuolista vallankäyttöä sekä seksuaalista häirintää ja sen normalisointia. Tarinoissa nähdään osittain arkisiakin tilanteita, jotka eivät tapahtuessaan naurata, mutta lähemmin tarkasteluna ne osoittautuvat absurdeiksi.

Tottumiskysymys sai alkunsa yli kolme vuotta sitten, kun Elli Toivoniemi ja Kirsikka Saari keskustelivat havainnoistaan ja siitä, mitä ympärillä näkyi.  "Kutsuimme Ellin kanssa tuttuja elokuvantekijöitä yhteen ja kysyimme, olisiko heillä samantyyppisiä havaintoja. Sanottavaa oli – ja paljon. Näiden  kokemusten pohjalta syntyi lyhytelokuvien sarja sekä lopulta Tottumiskysymys" kertoo Saari projektin alkumetreistä.
"Lähdin tekemään pitkän elokuvan käsikirjoitusta valitsemalla teemaan sopivat yksittäiset lyhytelokuvat. Työstin kokonaisuuden käsikirjoituksen etukäteen niiden pohjalta, mutta vielä leikkausvaiheessa ideoimme uusia kuvia ja kohtauksia tarpeen mukaan. Ne kuvattiin kunkin tarinan ohjaajan kanssa  yhteistyössä."
Elokuvalla on kolme leikkaajaa, Yva  Fabricius, Anniina  Kauttonen ja Otto Heikola, sekä kolme kuvaajaa, Päivi Kettunen, Jarmo Kiuru ja  Kerttu Hakkarainen. Kokonaisprosessi on E. Toivoniemen ja Saaren luotsaama. Kaikki ohjaajat ovat olleet pitkän elokuvan kommentoinnissa mukana kaikissa työvaiheissa. Seitsemän ohjaajan ja kirjoittajan yhteinen ponnistus on enemmän kuin osiensa summa.

E. Toivoniemi painottaa, miten Tottumiskysymys-­projektissa ja -­metodissa on ollut suurena vaikuttimena se, ettei pelkästään olla näyttämässä, mitä  maailmassa tapahtuu, vaan pyrkimyksenä on yrittää ymmärtää, miten voisimme jatkossa toimia paremmin, ja mikä on meidän jokaisen oma osuus  hämmentävissä tilanteissa. Sekä Tottumiskysymyksen syntymisessä että elokuvan sisällössä on oleellista asioiden katsominen uudessa, yllättävässäkin  valossa ja monista erilaisista näkökulmista.

"Elokuvan henkilöhahmoissa oli tärkeää se, ettei kokonaisuus ole mustavalkoinen", sanoo ohjaaja-­käsikirjoittaja Saari. "Ihmiset ovat harvoin vain hyviä tai pahoja, mutta joukossa ja tottumuksen voimasta ihan pimeitä asioita voidaan alkaa pitää normaaleina." Saari toivoo Tottumiskysymyksen heijastelevan katsojien omia kokemuksia ja omaa toimintaa.

Tottumiskysymys sai alkunsa jo vuonna 2016. Yhteisen aihepiirin puitteissa jokainen ohjaaja sai vapauden valita, mistä kokemuksesta tai havainnosta haluaa  lyhytelokuvassaan kertoa. Toisaalta loppuvaiheessa kaikkien oli luovutettava päätäntävaltaa ja jaettava ohjaajuutta yhteisen pitkän elokuvan mahdollistamiseksi. Uraauurtava työtapa syntyi tehdessä ja edellytti runsaasti keskustelua.

Lähde: Tottumiskysymys-elokuvan lehdistömateriaali
 

Tekijöiden haastatteluja

Huomenta Suomi: Tottumiskysymys-elokuva tuo esiin arkipäivän ahdistelun

Uutiset (MTV): Tottumiskysymys-elokuva nostaa esiin sukupuolittuneen vallankäytön