keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tuhat kertaa hyvää yötä -elokuva lähtee liikkeelle tilanteesta, joka on selkeästi hyvien lehtimiestapojen vastainen. Kuten ulkomaantoimittaja Leena Reikko toteaa: "Kuvaajan toiminta elokuvassa on ammatillisesti epäeettistä ja moraalitonta. Kukaan vakavasti otettava journalisti ei lähde itsemurhapommittajan matkaan. Journalisti ei ammattietikkansa vuoksi voi olla todistamassa murhien suunnittelua ja niiden toteuttamista." 

Samoin elokuvan Rebeccan toimintaa Afrikassa Reikko pitää erittäin arveluttavana. "Kokenut kuvaaja tietää, että hän voi toimillaan vaarantaa sekä oman että toisten hengen. En lähtisi vastaavan kuvaajan kanssa minnekään."

Elokuvassa Rebecca vaikuttaa toimivan kriisialueella aivan yksin. Yleensä kuvaajat toimivat yhteistyössä toimittajan kanssa, ja heillä on mukanaan paikallinen avustaja, tulkki, autonkuljettaja tai mahdollisesti yhdistelmä näistä henkilöistä. 

Kriisijournalismi tapahtuu normaalista poikkeavissa olosuhteissa, mutta se ei vapauta journalistia tavanomaisista perussäännöistä, hyvästä lehtimiestavasta. Asiasisällön tulee kriisiolosuhteista huolimatta olla mahdollisimman puolueetonta, tarkkaa ja asiallista. Onnettomuuksista tai vaikeista asioista kerrottaessa niitä ei ole syytä liioitella tai kaunistella. 

Suomessa Julkisen sanan neuvosto JSN tulkitsee journalistin ohjeita. JSN:lle voi tehdä kantelun, jos haluaa asiantuntevan tulkinnan siitä, onko mediassa toimittu vastoin hyvää journalistista tapaa.

Tutustukaa JSN:n julkaisemiin journalistin ohjeisiin: http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

  • Pohtikaa yksin, ryhmässä tai luokan kesken hyvien lehtimiestapojen sisältöä. 
  • Sananvapauden päämäärä on edistää demokraattista yhteiskuntaa. Mitä se käytännössä tarkoittaa? 
  • Minkälaisia asioita hyvä lehtimiestapa pitää sisällään? Miksi?
  • Millä tavoin sekavat yhteiskunnalliset olot tai kriisi vaikeuttavat hyvän lehtimiestavan toteutumista? 
  • Verkossa julkaistavat sisällöt eivät läheskään aina ole toimituksellisia, joten niitä hyvät lehtimiestavat eivät koske. Millä tavoin se käy ilmi verkossa julkaistuista teksteistä ja kuvista? 

 

Lähteet ja lisätietoja: