keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Sanotaan yhden kuvan kertovan enemmän kuin tuhat sanaa. Tavallaan tämä on totta, mutta kuvan välittämä sanoma ei ole sen todempi tai oikeampi kuin sanojen välittämä todellisuus.  "Paljon ratkaisee jo se, mihin suuntaan kameralla kuvaa", toteaa ulkomaantoimittaja Leena Reikko. 

Kuvajournalismin päämääränä on kertoa tapahtumasta tai tilanteesta valokuvan tai videokuvan avulla. Perinteisessa mediassa kuva on paljolti jäänyt sivurooliin, mutta uuden median myötä kuvan asema on vahvistunut ennennäkemättömällä tavalla. 

Kännykkäkuvaamisen aikakaudella moniin uutiskuviin riittää paikalla oleminen, ja esimerkiksi onnettomuuskuvat ovatkin pitkälti amatöörijournalismin varassa. Varsinainen kuvajournalismi syntyy kuitenkin kuvaajan oman idean perusteella. Lisäksi kuvaaja lähestyy aihettaan omalla persoonallisella tyylillään. 

Median suuri murros on parhaillaan käynnissä Suomessa. Lehdet ovat kriisissä ja pyrkivät uusimaan sisältöjään ja siirtämään niitä verkkoon. Samaa tekevät radio ja televisio. Mainostajien siirryttyä verkkoon muiden on seurattava perässä. Mitä kuvajournalismille pitkä päälle tapahtuu on vielä arvoitus. 

1. Amerikkalaiselle lightstalking-sivustolle on koottu seitsemän valokuvaa, jotka ovat pysyvästi muuttaneet amerikkalaista yhteiskuntaa ja julkista mielipidettä maassa. Jakautukaan seitsemään ryhmään. Kukin ryhmä tutustuu yhteen merkittävistä amerikkalaiskuvista ja niiden aiheuttamista muutoksista. Kokoontukaa sitten yhteen ja käykää läpi kaikki seitsemän kuvaa: http://www.lightstalking.com/7-photographs-that-show-societys-debt-to-photography

2. Miltä näyttää uusi kuvajournalismi? Useimmiten se ainakin on verkossa. Tutustukaa seuraaviin uutta kuvajournalismia esitteleviin linkkeihin. 

 

Lähteet ja lisätietoa: