Tyttöyden normit ja yhteiskunta
![](https://www.koulukino.fi/wp-content/uploads/2022/05/20210428_tytot_x3_2500x_srgb_03-1024x768.jpg)
Tytöt tytöt tytöt -elokuvan tekijät ovat useissa haastatteluissa kommentoineet, että elokuvan nimellä nostetaan tyttöys esiin myönteisesti. Tyttöydelle tai tytöille ei haluta elokuvassa sanoa toruvasti tai paheksuen ”soo soo soo, tytöt, tytöt tytöt”, vaan tyttönä olemisen merkityksiä käännetään ympäri moniulotteisesti ja rajoja rikkovasti. Tämänkaltainen merkitysten haastaminen sekä tyttöyden ja feminiinisyyden nostaminen esiin feministisenä projektina on ollut tyypillistä viime vuosina esimerkiksi sosiaalisen median feministisillä tileillä, joilla nuoret vaikuttajat ovat tuoneet henkilökohtaisen poliittisuutta esiin omien arkikokemustensa ja yhteiskunnallisen kritiikin kautta.
Muusikot, taiteilijat, elokuvantekijät ja somevaikuttajat ovat ottaneet viime vuosina myös kriittisesti kantaa yhteiskunnan normittaviin rakenteisiin, jotka liittyvät sukupuolen lisäksi muun muassa rodullisuuteen, toimintakykyyn, luokkaeroihin, kehollisuuteen ja seksuaalisuuteen. Yksi esimerkki näistä kannanotoista on Riina Tanskasen (s. 1998) taideprojekti Tympeät Tytöt, jonka Tanskanen määrittelee ”tyttömäiseksi yhteiskuntakritiikiksi”. Tympeät tytöt -kirjan johdannossa on seuraava teksti: ”Teos kertoo niistä tylyistä esteistä, joita tytöt ja yhteiskunnan silmissä tyttöinä pidetyt joutuvat kohtaamaan kasvaessaan aikuisiksi […] Teoksen sarjakuvat räjäyttävät normikritiikillään määritelmät siitä, millaisia tyttöjen kuuluu olla, millainen tyttöys on arvostettava ja mitä täytyy sietää.” Kirjassa otetaan kantaa esimerkiksi kehon kontrolliin, seksuaalisuuden kaksoisstandardiin ja niin sanottuun kilttiin tyttöyteen.
Pohdittavaksi
- Tutustukaa Riina Tanskasen Tympeät tytöt -taideprojektiin: joko sarjakuvakirjaan -tiliin Instagramissa tai molempiin. Valitkaa Instagram-tililtä 2-3 kuvaa. Keskustelkaa kuvista ryhmissä. Voitte pohtia vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin.
– Miksi valitsitte juuri nämä kuvat? Mitä ajatuksia ja tunteita ne teissä herättivät?
– Miksi Insta-tili on nimetty Tympeiksi tytöiksi? Mitä kaikkea tympeys voi tarkoittaa?
– Millaisia erilaisia tapoja olla tyttö kuvista voi löytää?
– Millaisiin asioihin kuvat ottavat kantaa?
– Millä kuvista on kosketuspintaa teidän elämäänne? Miksi? Entä mitkä kuvat tuntuvat vierailta?
– Löydättekö yhtäläisyyksiä Tytöt tytöt tytöt -elokuvan ja Tympeiden tyttöjen välillä? Entä eroavaisuuksia? - Tytöt tytöt tytöt -elokuvan soundtrackin nimikappale on Sofan Tytöt. Kuunnelkaa kappale YouTubesta tai Spotifysta.
– Miten tulkitsette kappaleen sanoja? Mitä tarkoittaa ”tytöt tekee mitä lystää”?
– Miten kappale mielestänne kuvaa Tytöt tytöt tytöt -elokuvan tyttöhahmoja? - Pohtikaa yhdessä, millaisia ovat teidän mielestänne kiinnostavia ja moniulotteisia mediaesimerkkejä tytöistä, tyttöydestä ja feminiinisyydestä. Entä millaiset tyttöyden tai feminiinisyyden kuvastot ärsyttävät teitä tai ovat tylsiä ja epäkiinnostavia? Voitte etsiä esimerkkejä esim. elokuvista, musiikista ja somesta.
- Keskustelkaa yhdessä siitä, millaisia poikahahmoja elokuvassa on. Voitte kerätä esimerkiksi listaksi adjektiiveja, jotka sopivat elokuvan poikahahmoihin.
– Millaisia normeja ja odotuksia poikana olemiseen ja maskuliinisuuteen mielestänne meidän yhteiskunnassamme liittyy?
– Millaisia ovat normeja rikkovat poikahahmot? - Pohtikaa vielä yhdessä, miten sukupuoleltaan ei-binääriset nuoret (ks. lisää esim. Setan sivuilta Sateenkaaritieto-osiosta) näkyvät mediassa, kuten elokuvissa, musiikissa, somessa jne.