keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Filmens tema är det ämne, den problematik som filmen vill berätta om och utforska. Ett vanligt tema i många filmer är sökandet efter sin sanna identitet. Någon har sagt att generellt kan man säga att alla filmer handlar om en person som försöker fly undan något, eller strävar efter att uppnå något, för att därmed bli sitt rätta jag.

I ”Hallonbåtsflyktingen” finns flera viktiga scener där filmens tema behandlas. T.ex. i scenen där Mikko och Lotta äter middag behandlas temat genom dialogen de för sinsemellan:

Lotta: Vem är du Mikael?

Mikko: Jag heter Mikael Andersson. Jag är en helt vanlig svensk man.

Lotta: Det är du inte.

Mikko: Jo, det är jag. Du kan få se mitt pass.

Lotta: (skrattar) Du är inte helt vanlig i alla fall.

Mikko: Jo.

Lotta: Inte för mig.

Mikko: Aha, nej, nej, nej… det samma.


I en annan scen när Mikko och Maria promenerar längs en allé, efter att de varit på Skansen, lyder dialogen så här:

Maria:  Är det inte jobbigt att ljuga för alla?

Mikko: Jag ser det inte som att jag ljuger. Jag ser det mer som att jag fått en chans att vara ärlig mot mig själv.

Maria: Kanske du ska pröva och vara ärlig mot Lotta också… Det kanske inte funkar mellan er för att du inte är kär i henne.

Mikko: Hon är allt som jag gillar med Sverige.

Maria: Men du, är det ett land eller en kvinna du ska ligga med? Det viktgaste är väl ändå att det är två människor som attraheras av varandra, eller hur?


Filmens budskap brukar kallas för premiss; det som filmen vill förmedla. Premissen är berättelsens kärna och ska gärna vara en kort formulering av det moraliska, psykologiska eller ideologiska påstående som filmen vill bevisa. Premissen brukar ibland även formuleras som ett ordspråk.

  • Vad är filmens tema? Att vilja vara någon annan än den man är? Att hitta sin rätta identitet? Att vara ärlig; sann mot sig själv och andra?
  • Vad är filmens premiss? Används något ordspråk i filmen, och vad symboliserar det isåfall? (Exempel: ”Oma maa mansikka, muu maa mustikka”. ”Egna landet är en jordgubbe, andra länder är blåbär”).
  • Används någon dialog, som kan uppfattas sammanfatta filmens premiss? (”Kropp och själ hör ihop; en finsk kropp, men en svensk själ”).
  • Vad kommer Mikko fram till i filmens slut?