keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Mikko Nousiainen (37 år) är filmens huvudkaraktär. Det betyder att historien berättas främst ur hans synvinkel, att det är honom vi ska följa och känna empati för genom handlingen. Huvudkonflikten är den konflikt som huvudkaraktären Mikko befinner sig i och som filmen ska gestalta och lösa. En film ska ha en tydlig huvudkonflikt, som kan förstärkas av mindre konflikter som birollerna kan ha. Exempel: Mikko är missnöjd med sitt liv, men det är även Maria och Lotta.

I början av filmen är huvudkaraktär ofta i underläge och tvingas kämpa för att nå sitt mål. Under handlingens gång möter huvudkaraktären olika motstånd och hinder som hen tvingas lösa eller övervinna för att genom dessa utvecklas och förändras.

Intressanta filmkaraktärer har ofta flera och motsägelsefulla egenskaper. De är inte enbart goda eller onda, utan mångfasetterade som människor i verkliga livet. På film förstås karaktärer enbart utifrån saker de gör eller säger. Filmkaraktärer har därför ofta specifika egenskaper och kännetecken, som en dialekt, en gest, en speciell klädsel o.s.v.

För att lära känna sin huvudkaraktär (i manusstadiet) kan man sammanställ en karaktärsbeskrivning, som indelas i:

  1. Fysiologiska egenskaper, t.ex. kön, ålder, utseende, klädsel, kroppsspråk, tatueringar, smycken.
  2. Sociologiska egenskaper, t.ex. nationalitet, uppväxt, utbildning, yrke, tro, familj, vänner, intressen.
  3. Psykologiska egenskaper, t.ex. personlighet, temperament, drömmar, moral, talang, fobier, komplex.
  • Vad tycker du om filmens huvudkaraktär Mikko? Skriv en karaktärsbeskrivning på honom. Är han trevlig, sympatisk, naiv, korkad? Hur klär han sig? Hur pratar han? När i handlingen börjar du tycka om honom?
  • Vad vill Mikko? Vad är hans mål, drivkraft, dröm?
  • Har Mikko något barndomstrauma; någon gammal sorg han inte visar eller kan prata om?
  • Vilka metoder använder Mikko sig av för att nå sitt mål; för att få det han längtar efter? Är hans metoder moraliskt försvarabara?