keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Juoni tiivistettynä
Kirjoittakaa tiivistetty kertomus siitä, mitä tapahtui elokuvassa Viiru ja Pesonen – Paras joulu ikinä. Oppilas muistelee elokuvan tapahtumia ja kirjoittaa ylös aikajärjestyksessä juonelliseksi kokonaisuudeksi kaiken sen, mitä muistaa elokuvasta.
Kirjoittamisen jälkeen listataan yhdessä ranskalaisin viivoin juonen keskeiset pääkohdat eli mitä elokuvassa tapahtui.

2. Jatkokertomus
Kirjoittakaa elokuvalle jatkokertomus. Oppilaat ideoivat pareittain, mitä elokuvassa tapahtuu, kun vieraat lopulta saapuvat Viirun ja Pesosen luokse. Apukysymyksiä jatkokertomukseen:
• Miten jouluillallinen sujuu? Loppuuko suklaavanukas?
• Mitä muut ovat mieltä Pesosen tekemästä joulukuusesta?
• Mitä lahjoja jokainen saa?
• Tuleeko lisää ongelmia? Sattuuko jokin kommellus?
• Miten Pesosen jalka voi?
• Mitä Viiru tekee?

3. Dubbaa mua
Keskustellaan aluksi yhdessä mitä dubbaaminen tarkoittaa. Miten elokuvasta näki, että se oli dubattu? Jutellaan yhdessä siitä, onko dubbaaminen vaikeaa ääninäyttelijöille. Keskustelkaa myös siitä, olisiko mukavampi kuunnella elokuvaa sen alkuperäiskielellä ja lukea tekstitykset?
Ulkomailla tehdyt elokuvat usein dubataan Suomessa, jos elokuvan kohderyhmänä ovat lapset. Jossain maissa myös ne elokuvat, jotka on suunnattu aikuisille dubataan.
Valitaan kaksi vapaaehtoista näyttelijää ja kaksi vapaaehtoista duppaajaa. Yleisö äänestää elokuvasta jonkin kohtauksen, jonka näyttelijät näyttelevät. Näyttelijät eivät kuitenkaan saa sanoa mitään, vaan dubbaajat tekevät kaikki vuorosanat ja muut äänitehosteet.

4. Vedetään hatusta
Listatkaa yhdessä paperilapuille kaikki elokuvan tapahtumapaikat. Tämän jälkeen laput laitetaan hattuun. Nimetään yhdessä kaksi päähenkilöä, joita kaksi vapaaehtoista oppilasta tulevat näyttelemään. Päätetään yhdessä, mitä kyseiset hahmot tekevät seuraavassa kohtauksessa. Tekemisen tulee liittyä elokuvaan ja elokuvan henkeen. Vedetään hatusta tapahtumapaikka, jonka vain näyttelijät näkevät. Muut yrittävät arvata mikä on tapahtumapaikkana.

5. Stillkuvia
Luodaan yhdessä stillkuvia elokuvan tapahtumista. Valitaan viisi vapaaehtoista oppilasta. Ensimmäinen oppilas menee yleisön eteen ja sanoo, mikä elokuvan asia, esine tai henkilö hän on ja lisäksi voi täsmentää, mitä tekee. Esimerkiksi ”Olen Viiru ja jahtaan kanaa.” Seuraava oppilas tulee ensimmäisen oppilaan luomaan stillkuvaan ja kertoo kuka tai mikä on ja mitä tekee. Esimerkiksi ”Olen lumikasa.” Kolmas oppilas tulee ja sanoo esimerkiksi ”Olen kana, jota Viiru jahtaa.” Ja näin lopulta syntyy oppilaiden luoma stillkuva.

6. Piirroshahmo vai oikea näyttelijä
Elokuvassa on oikeita näyttelijöitä ja osittain elokuva on animaatio. Keskustelkaa yhdessä, mitkä hahmoista olivat oikeita näyttelijöitä ja mitkä taas animaatiohahmoja? Entäpäs eläimet? Pohtikaa myös, mistä tunnistitte eron animaatiohahmon ja oikean näyttelijän välillä.

7. Ajatuksia ääneen
Valitkaa yksi elokuvan henkilö, esimerkiksi Kosonen. Valitaan yksi vapaaehtoinen oppilas istumaan tuolille muiden eteen. Muut oppilaat saavat esittää Kososelle kysymyksiä ja Kosonen vastaa heidän esittämiinsä kysymyksiin. Esimerkiksi: ”Mitä mieltä olet Viirusta?” ”Onko Pesonen naapurisi vai enemmän sinun ystäväsi?” Kysymyksiin vastaamisen jälkeen, Kososena ollut oppilas saa kertoa, miltä tuntui vastata Kososen roolissa kysymyksiin. Tehtävän avulla oppilaat tulevat pohtineeksi elokuvan hahmojen aikomuksia, tarkoituksia ja päämääriä. Tehtävän avulla oppilas harjoittelee toisen asemaan asettumista.

8. Jos olisin
Seuraavassa harjoituksessa oppilaat ovat neljän hengen ryhmissä. Jokainen valitsee kaksi hahmoa tai henkilöä elokuvasta. Oppilaat sanovat vuorollaan valitsemansa hahmojen mukaisesti esimerkiksi ”Jos olisin Pesonen, olisin pyytänyt Kososta tuomaan suklaavanukasta.” tai ”Jos olisin Viiru, en olisi sotkenut koko keittiötä vedellä.”