keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Jouluperinteitä kotona ja elokuvassa
Jakautukaa kolmen hengen ryhmiin. Keskustelkaa ryhmissä omien perheiden jouluperinteistä.

  • Mitä valmisteluja teillä tehdään ennen joulua? Mihin sinä itse osallistut?
  • Onko teillä joulukuusi? Mitä muita asioita teillä on esillä, mikä kertoo joulusta?
  • Mitä jouluruokia teillä syödään?
  • Annetaanko teillä lahjoja? Annatko sinä itse lahjoja?
  • Ketkä ovat mukana sinun kanssasi joulunvietossa?
  • Missä vietät joulun? Vietätkö aina samassa paikassa?

Keskustelkaa yhdessä, mitä erilaista tai samanlaista huomasitte Viirun ja Pesosen joulunvietossa verrattuna omaan jouluunne. Tehdään yhdessä ranskalaisin viivoin lista yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista.

2. Jouluperinteitä ympäri maailmaa
Tutkikaa ja selvittäkää, miten joulua vietetään Ruotsissa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Virossa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Espanjassa. Oppilaat tekevät opettajan määräämissä sopivan kokoisissa ryhmissä tutkimustyötä heille annetusta maasta. Oppilaiden tehtävänä on selvittää, mitä perinteitä kyseisessä maassa on jouluna ja miten joulunvietto kyseisessä maassa eroaa suomalaisesta perinteisestä joulunvietosta. Käyttäkää apuna Suomalaisen työn liitton sivua.

3. Jouluperinteiden historiaa
Keskustellaan yhdessä erilaisista jouluperinteistä: joulupukki, tontut, lahjat, kortit, joulukalenterit, joulukuusi, sauna, jouluruuat. Arvuutellaan yhdessä, mistä perinteet ovat mahtaneet saada alkunsa. Luetaan yhdessä erilaisista jouluperinteistä ja tutustutaan siihen, mitä niiden synnystä kerrotaan.
Käyttäkää apuna seuraavia sivuja:
Suomalaisen työn liitto
Jouluinfo

4. Joulun odotukset ja toiveet
Viiru odottaa kovasti joulua ja sanookin, että ”tästä joulusta tulee paras joulu ikinä!”. Usein monilla liittyy jouluun paljon odotuksia ja toiveita. Viirulla on paljon asioita, mitä hän toivoo, että hänen jouluunsa kuuluu. Keskustelkaa yhdessä, mitä Viirun ajatukseen parhaasta joulusta kuuluu.  Keskustelkaa yhdessä siitä, toteutuivatko Viirun toiveet. Mitä olisi tapahtunut, jos Viirun toiveet eivät olisi toteutuneet? Mitä siitä olisi seurannut? Miltä Viirusta olisi sitten tuntunut? Mitä joulutoiveita Pesosella oli? Mitä Pesonen odotti joululta?
Aina omat toiveet ja odotukset eivät vastaa sitä, mitä tulee tapahtumaan. Jos omat toiveet ovat liian suuret, voi joutua pettymään. Jutelkaa yhdessä siitä, voiko joku samaistua Viiruun. Kokeeko joku joskus kokeneensa suurta odotusta ja on pettynyt? Missä tilanteissa oppilaat ovat olleet pettyneitä? Jutelkaa siitä, mistä tietää, että on itsellään liian suuria odotuksia. Miten pettymyksen tunteesta pääsee eroon?

5. Keksinnöt ja vempeleet
Viiru ja Pesonen ovat kovia rakentelemaan ja keksimään kaikenlaisia härveleitä ja vempeleitä. Pesonen rakastaa nikkarointia. Viiru kehittelee Pesoselle joululahjaksi selänraaputtimen. Keskustelkaa yhdessä, mitä keksintöjä ja härveleitä elokuvassa näkyi.
Jokainen oppilas keksii ja suunnittelee itselleen härvelin tai esineen. Rakentelumateriaaleina käytetään kananmunakennoja ja WC-paperirullia. Ennen härvelin rakentamista on hyvä pohtia:
•    Minkälaisen härvelin haluaisin keksiä?
•    Mikä olisi hauska laite, mikä ei vielä ole olemassa?
•    Kenelle antaisin tämän joululahjaksi vai pitäisinkö itselläni?
•    Mitä kananmunakennoista voisi tehdä?
•    Mitä voisi tehdä wc-paperirullista?
•    Miten niitä voisi yhdistää toisiinsa?

6. Esineiden uudet käyttötarkoitukset
Viiru keksii Pesoselle joululahjaksi selänraaputtimen sitomalla metalliset haarukat ja puuvarren kiinni toisiinsa. Valitaan pöydälle arkisia esineitä kuten rei’itin, nitoja, penaali, sivellin, haarukka, kauha, vispilä, kenkä, villasukka ja niin edelleen. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden esineen ja esittelee mainoksen tavoin tuotteen muille oppilaille. Oppilas keksii tuotteelle uuden käyttötarkoituksen ja lopuksi kertoo, minkähintainen tuote on ja mistä niitä voi ostaa. Mainokset voidaan myös kuvata. Mainokset voidaan myös tehdä pareittain siten, että oppilaat keksivät yhdessä tuotteelle käyttötarkoituksen. Toinen oppilas esittelee tuotteen ja toinen kuvaa mainoksen. Lopuksi kaikki videot katsotaan yhdessä.