keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Ennen elokuvan katsomista: kuvan lukeminen

Lainatkaa kirjastosta Sven Nordqvistin kuvakirja Viiru ja Pesonen telttaretkellä (Tammi). Tutustukaa seuraavien tehtävien avulla elokuvan keskeisiin hahmoihin sekä animaation ideaan.

1. Kuvan lukeminen

Tarkastelkaa yhdessä kirjan kansikuvaa esim. seuraavien kysymysten avulla:

  • Mitä näet kuvassa?
  • Keitä kuvan henkilöt ovat?
  • Mitä he tekevät?
  • Mikä vuorokauden ja vuodenaika kuvassa on? Mistä päättelet niin?
  • Mitä tapahtui ennen ja jälkeen kuvanoton?
  • Mitä kuvan henkilöt ajattelevat? Millainen tunnelma kuvassa on? Miten se näkyy?
  • Sisältääkö kuva jonkin opetuksen tai varoituksen? Millaisen?
  • Oletko itse ollut samanlaisessa tilanteessa? Mitä muuta kuva tuo mieleesi?

2. Kuvista liikkeeksi

a. Tarkastelkaa yhdessä kirjan aukeamaa, jossa Viiru-kissa kierii telttapussin kanssa portaita alas. Missä paikassa Viiru ja Pesonen mahtavat olla? Mistä päättelette niin? Mitä Pesonen tekee? Mitä Viiru tekee? Mitä he keskustelevat?

b. Millä tavoin kirjan kuvissa on kuvattu liikettä? Millä tavoin on saatu liikkeen vaikutelma aikaiseksi? Tarkastelkaa kuvia, jossa Viiru kierii portaissa, Viiru jahtaa kanoja sekä hyppii Pesosen sängyllä. Pohtikaa millä muulla tavoin liikettä voitaisiin kuvata piirretyissä kuvissa; esimerkiksi sarjakuvissa?

c. Kuvista syntyvää liikkeen vaikutelmaa voidaan tarkastella myös itse tehdyn plärän, kuvahyrrän tai taittelukuvan avulla. Valmistakaa sellaisia ja tutkikaa niiden avulla animaation ideaa.

Plärä Nitokaa ensin paperisuikaleista pieni vihko. Suunnitelkaa kuvasarja, jossa kuvataan jotain kuva kuvalta muuttuvaa toimintaa, kuten juoksemista tai hyppäämistä. Aloittakaa piirtäminen vihon ensimmäisen sivun oikeasta reunasta. Jatkakaa piirtämistä koko vihon verran. Uuden kuvan tulee olla jatkoa edelliselle, joten piirtäkää siihen vain pieni liikkeen muutos edelliseen verrattuna. Piirrosten on oltava aina samassa kohdassa sivua. Ottakaa valmis vihko vasempaan käteen ja plärätkää sitä oikean käden peukalolla kuva kuvalta. Mitä huomaatte?

Kuvahyrrä Leikatkaa tukevasta pahvista pyöreä tai soikea kiekko. Suunnitelkaa ja piirtäkää kiekon molemmille puolille toisiinsa liittyvät kuvat, kuten kala ja akvaario. Tehkää kiekon vastakkaisille reunoille reiät ja kiinnitä niihin kuminauhat tai kestävää narua. Pyörittäkää pahvikiekkoa nopeasti kuminauhojen varassa. Mitä tapahtuu?

Taittelukuva Taittakaa kopiopaperista leikattu noin 4-5 cm leveä paperisuikale kaksinkerroin. Asettakaa taitettu paperi siten, että taitos on vasemmalla puolella ja piirtäkää oikealle puolelle jokin kuva. Piirtäkää alempaan paperiin, samaan kohtaan kuva, jossa on jokin pieni liike-ero edelliseen nähden. Esim. toiseen lintu, jolla on siivet ylös päin ja toisessa siivet ovat alas päin. Kiertäkää ylempi paperi rullalle lyijykynän ympärille. Liikuttakaa ylempää paperia kynän avulla nopeasti toisen paperin päällä. Mitä näette?


3. Tarinan keskeiset hahmot

a. Lukekaa kirja Viiru ja Pesonen telttaretkellä ja keskustelkaa siitä yhdessä. Ketkä olivat kertomuksen päähenkilöt? Viiru-kissa ja Pesonen. Mitä eri hahmoja asui Viirun ja Pesosen kanssa samassa pihassa? Kanat ja muklat (pienet hahmot). Keitä naapurissa asuu? Kosonen vaimonsa ja poikansa kanssa sekä Anttosen muori. Mitä naapurit ajattelevat Viirusta ja Pesosesta?

b. Askarrelkaa omat Viiru-kissat. Tarvitaan: Värillistä askartelukartonkia, vahaliidut, sakset, haaraliittimiä, kangaspaloja, liimaa, villalankaa, nitoja. Piirtäkää kissan pää ja vartalo sekä neljä jalkaa. Piirtäkää ilmeikkäät kasvot ja värittäkää eri osat vahaliiduilla Viiru-kissan väriseksi. Leikatkaa osat irti ja kiinnittäkää kissan etu- ja takajalat haaraliittimillä kiinni. Lopuksi punotaan tai letitetään Viirulle villalangasta häntä ja kiinnitetään se nitojalla kiinni. Viirulle voi myös leikata kangastilkuista sopivat housut ja lakin, ja liimata ne kiinni pahvikissaan.