keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Taustatietoa opettajalle: Sputnik Lokakuussa 1957 Neuvostoliitto kohautti maailmaa tekemällä avaruuslaukaisun varhain lokakuun 4. päivän aamuna. Sputnik 1 laukaistiin avaruuteen Tjuratamin avaruuskeskuksesta. Jo seuraavan päivän Pravda välitti tiedon laukaistusta pienestä satelliitista, joka oli nähtävissä taivaalla paljain silmin, pienen kiikarin tai kaukoputken avulla.

Kyseessä oli pieni, pallomainen satelliitti, kooltaan vain 58 cm. Se painoi 83,6 kg. Sputnik kiersi Maata elliptisellä radalla, jonka etäisin piste oli 947 km etäisyydellä ja lähin piste 227 km etäisyydellä Maasta.. Sen kiertoaika maapallon ympäri oli 96,2 minuuttia.

Sputnik ja Laika-koira Eikä se loppunut siihen. Kuukautta myöhemmin Neuvostoliitto teki toisen avaruuslaukaisun. Tällä kertaa marraskuun 3. päivänä tekokuun kyydissä matkasi avaruuteen maailman ensimmäinen elävä olento, Laika-koira. Sen avulla oli tarkoitus kokeilla, kuinka elävä olento selviytyisi avaruuslennosta, kykenisikö ihminen joskus selviytymään avaruuden olosuhteissa.

Laikan moduulissa oli pieni televisiokamera ja erilaisia tunnistimia, jotka mittasivat koiran verenpainetta ja sydämen lyöntitiheyttä. Näin saatiin radioteitse tietoa Laikan tilasta. Moduulin kuumenemisen vuoksi Laika kuoli avaruudessa neljän päivän kuluessa. Viikon kuluessa Sputnikin akut tyhjenivät ja järjestelmät lakkasivat toimimasta. Satelliitti tuhoutui ilmakehässä lopullisesti huhtikuun 14. päivänä vuonna 1958.

(Lähde: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/tekokuut/data/sputnik.html)

a. Pesonen rakensi Viiru-kissalle oman kuuraketin. Rakentakaa leikkihuoneeseen suuri kuuraketti kierrätysmateriaalista. Minkälaista olisi toimia sen miehistönä? Antakaa kuuraketille nimi. Keksikää millaisia seikkailuja raketti miehistöineen kokee?

b. Pesonen ja kanat pukeutuivat vihreiksi kuun asukkaiksi ja tervehtivät sanoen; ”Ollos tervehditty …” Keksikää rooliasuja ja roolileikkejä mitä kummallisemmille avaruusolioille, joita kuuraketin miehistö laskeutuessaan uudelle planeetalle kohtaisi.

c. Piirtäkää ja leikatkaa värillisistä piirustuspapereista raketti sekä erilaisia taivaankappaleiden kuvia. Liimatkaa mustille piirustuspapereille tai kartongeille paperikollaasityö kuuraketin avaruusseikkailuista.

d. Muovailkaa muovailuvahasta mitä kummallisimpia avaruusolioita. Keksikää niille nimiä ja tietoja niiden asuinpaikoista.

Vinkki! Muita ideoita Avaruusmatkalle löytyy kirjasta Liukko: Ilmaisua ipanoille, Kirjayhtymä 1998. s.44–45

e. Viiru pelkäsi kummituksia ja Anttosen muori avaruushirviötä. Mitä asioita sinä pelkäät? Keskustelkaa yhdessä peloista. Keskustelkaa myös siitä millä tavoin pelon voi voittaa. Piirtäkää jostakin sellaisesta mikä teitä pelottaa.

f. Ihmisiä pelottaa usein jokin vieras tai uusi. Kiinnittäkää oppilaan kokoinen voimapaperi seinälle. Ensimmäinen piirtäjä ottaa paksun tussin ja piirtää paperille jonkin vartalon osan. Seuraava piirtäjä jatkaa piirustusta piirtämällä hahmoon seuraavan osan. Kaikki saavat lisätä piirustukseen mitä vain keksivät; jalkoja, sarvia, silmiä, antenneja, häntiä, karvaa, yms. Näin saadaan melko erikoisen näköinen hahmo.

g. Kulkekaa ympäri huonetta niin kuin avaruusolento kulkisi ja äännelkää kulkiessanne kuten olento. Pohtikaa yhdessä mistä se olisi kotoisin. Kuvitelkaa, että tämä hahmo tupsahtaisi jonakin päivänä päiväkodin pihalle. Miten oppilaat suhtautuisivat; pelottaisiko, naurattaisiko, kiusaisiko joku sitä. Miltä olennosta tuntuisi? Miten sitä voisi auttaa ja suojella?

Avaruusleikkejä

Halaushippa Yksi valitaan avaruusolioksi, joka yrittää ottaa toisia kiinni. Muut leikkijät ovat turvassa hipaksi ottamiselta vain halatessaan jotain toista leikkijää. Halaamisen tärkeyttä voidaan lisätä sopimalla, että turvassa on vain esim. kolme toisiaan syleilevää leikkijää, jne.

Avaruushippa Leikitään kuten haarahippaa, jossa kiinnisaatu lapsi jää seisomaan paikoilleen jalat leveässä haarassa. Samalla kiinnisaadut pitävät kädet ylös nostettuna ja ääntelevät sanoen; ”piip piip…”, kunnes joku leikkijöistä ”pelastaa” kiinnisaadun ryömimällä tämän jalkojen välistä. Leikki päättyy kaikkien jouduttua kiinni.

Kuka pelkää avaruushirviötä Leikitään kuten leikkiä ”Kuka pelkää mustaa miestä.”