Yli vuorten
Oppimatteriaalin teemoja: ortodoksisuus, uskonto, maailmankuva
Synopsis: ”Tämä on elokuva rakkaudesta ja vapaasta tahdosta: siitä miten rakkaus voi tehdä hyvän ja pahan käsitteistä hyvin suhteellisia”, sanoo ohjaaja Mungiu elokuvastaan. ”Minua on aina vaivannut se, miten paljon huomiota uskonnot kiinnittävät muotoseikkoihin … elokuvaa valmistellessani luin ortodoksisen kirkon kokoaman 464 synnin listan, ja se totisesti herättää kysymyksiä. Lisäksi listalta puuttuu synti, jota halusin elokuvallani käsitellä, välinpitämättömyyden synti. Vai eikö se ei ole synti, koska se puuttuu listalta?”
Tarinan pohjaa Bukarestin BBC:llä työskennelleen Tatiana Niculescu Bran´in tositapahtumista kertoviin romaaneihin Spevedanie la Tanacu (Deadly Confession, 2005) ja Cartea Judecatorilor (The Book of Judges, 2007), joissa analysoidaan Tanacun luostarin tapahtumia. Nunnan luona vierailulla ollut nuori naisen alistettiin manaamisen kohteeksi. Hän kuoli. Manaamisen toimeenpannutta munkkia vastaan nostettiin oikeusjuttu. Mungiu ei ole kiinnostunut tositapahtumien rekonstruoinnista, vaan käyttää niitä intensiivisen elokuvansa temaattisena pohjana.
Voichita (Cosmina Stratan) on nuori nunna, joka saa vieraakseen lapsuudenystävänsä Alinan (Cristina Flutur). Pian käy selväksi, että orpokodissa kasvaneet tytöt ovat kokeneet yhdessä paljon. Elämä vei heidät eri teille. Alina on päättänyt tuoda ystävänsä takaisin maailmaan. Seksuaalisuus ja luostarin syntiset säännöt törmäävät rajusti. Rajoitusten monumentaalinen taakka tuntuu musertavalta, mutta Mungiun luomia hahmoja leimaa vimmainen elämän jano. Cosmina ja Cristina palkittiin aiheellisesti yhteisellä parhaan naisnäyttelijän palkinnolla Cannesin festivaaleilla.
(Teksti: Cinema Mondo)
Oppimateriaali on suunniteltu lukioiden uskonnonopetukseen.
Oppimateriaalin on laatinut TM, HuK, Oscar Ortiz-Nieminen.
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 18.7.2013.