keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ortodoksit, oikein ylistävät

Ennen elokuvan katsomista

Kertaile tietojasi ortodoksisesta kirkosta. Mitä ”ortodoksi” tarkoittaa? Missä päin Eurooppaa ortodoksisella kirkolla on suurimmat kannattajamäärät? Mitä muistat ortodoksisen kirkon historiasta, sen tavoista tai sen muista erityispiirteistä? Jos olet joskus vieraillut ortodoksisessa kirkossa, yritä palauttaa mieleesi miltä tila vaikutti.

Selvitä ennen elokuvan katsomista myös seuraavat kysymykset ja yritä pohtia elokuvan katsomisen aikana miten ne ilmenevät siinä.

  • Mitkä ovat ortodoksisen kirkon mysteeriot eli sakramentit?
  • Mikä on ikonien merkitys ortodokseille?
  • Mitä ortodoksisissa luostareissa tehdään? Miksi jotkut haluavat ryhtyä munkeiksi tai nunniksi?

Vinkki: voit tutustua ortodoksiseen kirkkoon  ortodoksi.net -sivuston kautta, jossa on runsaasti tietoa ortodoksisesta uskosta ja elämäntavasta Suomessa ja muualla. Vieraile vaikkapa virtuaalikirkossa ja  tutustu ortodoksiseen kirkkotilaan ja sen eri osiin.

Elokuvan katsomisen jälkeen

Katsottuasi elokuvan muistele mitä mysteerioita näit elokuvassa. Mikä niistä korostui erityisen paljon ja miksi? Etsi tarvittaessa lisää tietoa katumuksen mysteeriosta eli ripin merkityksestä ortodoksisessa kirkossa. Miten nunnat ja kyläläiset suhtautuivat kirkkorakennukseen? Mitä yhtäläisyyksiä löysit virtuaalikirkon ja elokuvassa esiintyneen kirkkotilan välillä? Minkälaisia töitä elokuvan luostarissa tehtiin? Millaisia olivat elokuvien hahmojen syyt ryhtyä elämään luostarissa? Miltä luostarielämä sinusta vaikutti?

Miten luostarissa kunnioitettiin ikoneita? Mihin perustuu käsitys siitä, että jotkut ikonit voivat olla ihmeitä tekeviä? Etsi lisätietoa lisää nk. ihmeitätekevistä ikoneista, voit tutustua esim. Kozelštšanin, Konevitsalaisen tai Tihvinän Jumalanäidin ikoneiden taustaan ja niihin liittyviin uskomuksiin.  

Syventäviä tehtäviä:

Ortodoksinen kirkko Romaniassa                                                                                                                                         
Selvitä tarkemmin ortodoksisen kirkon asemaa ja sen historiaa Romaniassa. Miten se on muuttunut vuosien saatossa ja mistä syistä? Voit myös etsiä uutisia Romanista ja/tai tietoa maan lähihistoriasta. Pohdi esiintyykö elokuvassa samoja teemoja, aiheita tai ilmiöitä. Voit käyttää apunasi alla olevia linkkejä:
Romanian Orthodox Church                                                              
Romanian patriarkaatti

 

Luostarielämää Lintulassa                                                                                                           
Tutustu Ylen Elävässä arkistossa olevan videon (20min) kautta luostarielämään Lintulan nunnaluostarissa 1960-luvun Suomessa. Pohdi katsomisen jälkeen miten elokuvan ja dokumentin tapa esittää luostarielämää eroavat toisistaan. Mitä yhtäläisyyksiä luostarielämällä on Suomessa ja Romaniassa? Miten arvelet elämän muuttuneen Lintulassa nykypäivään tultaessa?