keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kuinka paljon sattuma vaikuttaa hahmojen elämänkulkuun?

Sattumaa vai kohtaloa?

“To me, there's no real difference between a fortune teller or a fortune cookie and any of the organized religions. They're all equally valid or invalid, really. And equally helpful.”

–       Woody Allen

 

Pysyvä teema Woody Allenin töissä on sattuman ja kohtalon merkitys elämässä. Elokuvissa pyöritellään perustavanlaatuista kysymystä siitä, onko kukin vastuussa omasta kohtalostaan vai onko kaikki jonkin isomman voiman ennalta suunnittelemaa. Tarinoiden kautta käsitellään myös elämän arvaamattomuutta ja toisaalta yksilöiden tekemien ratkaisujen voimaa.

Allenin hahmot eivät aina toimi yleisten moraaliarvojen mukaisesti.Toisinaan heitä ohjaavat enimmäkseen mielihalut, vaikka ne eivät sopisi käsitykseen siitä, mikä on oikein. Allenin keskushahmoja onkin monesti arvioitu narsisteiksi, jotka tulkitsevat moraalisääntöjä omaa etuansa ajaen.

Yliluonnollinen ei ole Woody Allenille vierasta: fantasia ja tosi sekoittuvat useissa hänen elokuvissaan. Esimerkiksi Alicen (1990) päähenkilö on nainen, joka selvittää elämänsä solmuja itämaisen parantajan taikakeinojen ja näkymättömyyspulverin avulla. Henkimaailman asiat ja surrealistiset kohtaukset eivät yleensä ole Allenin elokuvissa pelottavia vaan humoristisia ja tunnelmaa keventäviä. Ne liittyvät henkilöiden itsetuntemuksen parantamiseen ja antavat katsojalle tilaisuuden punnita erilaisia tapoja saavuttaa tasapaino.

Fantasiaelementtien runsaus muutoin tavallisissa kaupunkiympäristöissä tapahtuvissa tarinoissa viittaa myös elokuvan ja todellisuuden suhteeseen. Allen muistuttaa, ettei elokuvakaan ole todellista vaan illuusiota, jonka lumoaa katsojat. Elokuvan fantasiatodellisuutta vasten katsojat voivat pohtia oman elämänsä kysymyksiä.

 

Tehtäviä:

Tekevätkö You Will Meet a  Tall Dark Stranger -elokuvan henkilöhahmot mielestäsi oikeita tai järkeviä ratkaisuja? Olisitko toivonut, että hahmot olisivat valinneet toisin? Pohdi valintojen perusteita. Toimivatko he järkeään vai tunteitaan seuraten?

Kuinka paljon sattuma vaikuttaa hahmojen elämänkulkuun?

Elokuvassa nähdään kaksi sukupolvea, jotka ovat eri elämänvaiheissa. Mitkä asiat askarruttavat vanhempaa sukupolvea? Entä heidän lapsiaan? Mitkä huolenaiheet ovat yhteisiä kaikille hahmoille iästä riippumatta? Selaile sanoma- ja aikakauslehtiä ja katsele television ohjelmatietoja. Käsitelläänkö mediassa näitä aiheita, eli onko elokuvan antama kuva totuudenmukainen? 

You Will Meet a Dark Tall Stranger-elokuvassa onneton ihminen turvautuu selvännäkijän palveluksiin. Onko selvännäkijän tapaaminen mielestäsi Helenalle myönteinen vai kielteinen asia? Miksi? Mitä hän tapaamisista etsii – ja löytääkö etsimänsä?

Elokuvan tapahtumat ovat kuin ketjureaktio: yhden ratkaisut vaikuttavat kaikkien suhteisiin. Spekuloi, mitä olisi käynyt, jos Alfie ei olisi jättänyt Helenaa. Kuinka hahmojen elämä olisi edennyt?