keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Älyköitä hermoromahduksen partaalla

“She's finally met the man of her dreams. He's not real but you can't have everything.”

–       Kairon purppuraruusu (1985)

 

Vaikka Woody Allenin elokuvien lajityypit vaihtelevat komediasta draamaan, henkilöhahmot säilyvät samankaltaisina tarinasta toiseen. Hahmoja on luonnehdittu levottomiksi älyköiksi, jotka hapuilevasti etsivät onneaan. He kuuluvat usein korkeampaan keskiluokkaan ja ovat kiinnostuneita kulttuurista ja filosofiasta. Tarinan keskiössä ovat heidän keskinäiset suhteensa sekä henkilökohtaiset ongelmansa.

Tyypilliset hahmot seikkailevat viihde- ja taidemaailman kiemuroissa. Tällaisia ovat mm. kovaonninen show-manageri Broadway Danny Rosessa (1984), valkokankaalta yleisön joukkoon marssiva elokuvahahmo Kairon purppuraruusussa (The Purple Rose of Cairo, 1985), julkkistoimittajaksi päätyvä kirjailija Celebrityssä (1998) ja temperamenttiset taiteilijat Vicky Cristina Barcelonassa (2008).

Allen näytteli pitkään omissa elokuvissaan. Hänen hahmokseen vakiintui neuroottisuuteen taipuvainen ja hermostunut mutta älykäs pikkumies. Vastoin yleistä Hollywoodin kauneusihannetta Allenin hahmo on lyhyt, silmälasipäinen ja kulkee nuhruisissa vaatteissa – mutta saa silti naiset ihastumaan itseensä. Viimeisen kerran Allen on näytellyt elokuvassa Scoop (2006) . Monissa elokuvissa näyttelijäkaarti on varsin nimekäs. Vanhemmissa Allenin elokuvissa vakiokasvoja ovat mm. Diane Keaton ja Mia Farrow.  Nuoremman polven näyttelijöistä hänen elokuviaan ovat tähdittäneet esimerkiksi Scarlett Johansson, Penelope Cruz ja Javier Bardem. 

 

Tehtäviä:

Kuka hahmoista on mielenkiintoisin? Entä ärsyttävin? Kenestä pidät eniten? Miksi?

Valitse yksi elokuvan hahmoista. Kirjoita hahmon kuvitteellinen treffi-ilmoitus. Millaisia ominaisuuksia hahmo kumppaniltaan tahtoo? Millaisena hän kuvailee itseään? Mieti ilmoituksen tyyliä hahmon kautta: se voi olla vakava, humoristinen, runollinen, asiapitoinen..

Pohtikaa tapahtumia elokuvan loppumisen jälkeen. Millaiseksi Royn elämä muodostuu, jos auto-onnettomuudessa loukkaantunut kaveri herää koomasta? Entä jos ei herää?

Onko sukupuolten käyttäytymisessä eroa? Ovatko miehet tietynlaisia, entä onko naisissa samankaltaisia piirteitä? Jos olet nähnyt muita Allenin töitä, voit verrata tämän elokuvan naisia ja miehiä näiden elokuvien hahmoihin.