keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Mikä merkitys musiikilla on elokuvan tarinan ja ihmissuhteiden kannalta?

Musiikin siivittämää kaupunkielämää

“He was as tough and romantic as the city he loved. New York was his town, and it always would be.”

–       Manhattan (1979)

 

New Yorkissa kasvaneella Woody Allenilla on kaupunkiin henkilökohtainen suhde, joka näkyy hänen töissään. Suurin osa Allenin elokuvista on kuvattu New Yorkissa ja monissa ruoditaan kaupungin olemusta. Manhattan ja Broadwayn teatterit tekivät vaatimattomammassa Brooklynin kaupunginosassa kasvaneeseen Alleniin suuren vaikutuksen jo lapsena. Esimerkiksi elokuvat Manhattan (1979), Manhattanin murhamysteeri (Manhattan Murder Mystery, 1993) ja Luotisade Broadwaylla(Bullets Over Broadway, 1994) ovat kunnianosoituksia kaupungille, joka ei sanonnan mukaan koskaan nuku.

You Will Meet a Tall Dark Stranger on neljäs elokuva, jonka Allen kuvasi Lontoossa.

Nuoruudessaan Allenilla oli kolme intohimoa: tarinat, taikuus ja jazzmusiikki. Nämä elementit  kulkeutuivat myöhemmin hänen elokuviinsa. Esimerkiksi Radio Daysin (1987) perustana on  41 Allenin lapsuudesta tuttua laulua. Jazz ja klassinen musiikki ovat Allenin elokuvissa yhtä tuttuja kuin hermoilevat päähenkilöt tai New Yorkin kadut. Allen itse harrastaa klarinetinsoittoa. Kerran hän jätti väliin jopa Oscar-gaalan, koska se pidettiin samana iltana, jolloin hänellä oli tapana soittaa newyorkilaisessa pubissa.

Allenin tausta kirjoitetun sanan parissa on vaikuttanut siihen, että musiikki ei ole hänen elokuvissaan vain taustahälyä. Merkitykselliset ja kertovat sanoitukset laajentavat elokuvan sanomaa. Allen onkin haastattelussa kertonut kokevansa musiikin yhtä tärkeäksi osatekijäksi kuin valaistuksen ja äänen. Toisinaan hän on sisällyttänyt elokuvaansa kohtauksen, joka olisi yksinään tarpeeton, mutta toimii musiikin kanssa.

 

Tehtäviä:

Nyt-liitteen kriitikon mukaan You Will Meet a Tall Dark Stranger -elokuvasta huomaa, ettei ohjaajalla ole Englannin pääkaupunkiin henkilökohtaista suhdetta. Arvostelussa todetaan, että elokuvasta puuttuu New York -kuvausten nostalgia ja romantiikka. Mitä mieltä olet väitteestä? Onko tapahtumakaupunki elokuvassa tärkeä?

Mieti, mitä hahmojen asunnot kertovat heistä. Millainen tulotaso heillä on, mistä he ovat kiinnostuneita?

Jäikö You Will Meet a Tall Dark Stranger -elokuvan musiikki mieleesi? Miten se sopii elokuvaan?

Mikä merkitys musiikilla on elokuvan tarinan ja ihmissuhteiden kannalta?