keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Keskustelkaa:

a) Millaisia asioita elokuvan yakuruna edustaa? Millaisia ominaisuuksia liittäisitte yakurunaan? (Esim. ahneus, itsekkyys, vallanhimo, tieto, parantamisen lahja…) Miksi yakuruna yhdistyy elokuvassa valkoisten toimintaan sademetsässä?

b) Kuka edustaa elokuvassa hyvää ja kuka pahaa? Miksi? Ovatko hyvä ja paha aina selviä? Miksi Atok vihaa Ainboa? Onko hän hyvä vai paha?

c) Totta vai tarua? Mikä elokuvassa perustuu todellisuuteen, mikä ei?

Elokuva on osin perulaista tuotantoa ja siinä käsitellään Perun Amazonin alueen myyttejä. Osin todellisuutta on muokattu palvelemaan elokuvan tarkoituksia.

Henkipuut ja henkioppaat ovat tuttuja monista kulttuureista. Myös viestien saaminen unessa on hyvin yleistä esiteollisessa ajattelussa ympäri maailman.

Yakuruna perustuu todelliseen mytologiaan, samoin Motelo Mama. Yakurunista kerrotaan lisää suomen kielen tehtävässä 2.

Motelo Mama on jättimäinen kilpikonna, kaikkien kilpikonnien äiti. Se pysyttelee mahdollisimman paikoillaan, mutta kun se liikkuu, maa ja vesi tärähtelevät. Motelo Maman kerrotaan olleen olemassa aina.

Suuresta laiskiaisesta ei löydy tietoa ainakaan helposti, joten se saattaa olla elokuvantekijöiden keksintöä.

Motelo Maman luolassa on hehkuvia sieniä ja perhosia. Sienet voivat hehkua valoa – sitä kutsutaan bioluminesenssiksi. Sen sijaan bioluminesentteja perhosia ei luonnossa tunneta, joskin monarkkiperhoset on saatu hehkumaan siirtämällä niihin meduusan geenejä. Joidenkin perhosten siivet voivat kuitenkin olla fluoresentteja. Siiven osa absorboi eli ottaa sisäänsä ihmissilmälle näkymätöntä ultraviolettia valoa, jonka se emittoi eli antaa takaisin ulospäin ihmissilmälle näkyvänä sinivihreänä hehkuna.

d) Elokuvan hahmot tulkitsevat monia asioita eri tavoin kuin me. Heille yakuruna on demoni ja sairaudet ovat tämän kirous. Meidän maailmankuvamme näkökulmasta teollisuus tuottaa savua ja muita kemikaaleja, jotka aiheuttavat kyläläisille keuhkosairauksia. Oikeilla lääkkeillä sairauksia voidaan parantaa.

Miksi asian voi nähdä niin eri tavoin? Mistä kyläläisten tulkinta kumpuaa? Kumpi on oikeassa? Vai onko väliä sillä, miten asian näkee?

e) Mitä elokuvassa tapahtui ihmiselle tämän kuoltua? Millainen hautajaisseremonia järjestettiin Zumin äidille? Mitä Ainbon äidille tapahtui tämän kuoltua? Miksi?