keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Monien lastenelokuvien juoni perustuu hyvän ja pahan vastakkainasetteluun. Selkeä asetelma on lapselle helposti ymmärrettävä. Samalla elokuvat viestittävät sellaista, mitä ei tule ensisilmäyksellä ajatelleeksi. Samalla kun lapsi näkee hyvän päähenkilön ominaisuudet toivottavina, hän muodostaa pahoista hahmoista mielikuvan siitä, millaiset ominaisuudet ovat epätoivottavia. Pahat hahmot luodaankin taitavasti esimerkiksi huonon ihon, lihavuuden, liiallisen meikin ja tummien piirteiden avulla.

Vaikka Bamse-elokuvan juoni perustuu perinteiseen vastakkainasetteluun, jonka ytimessä kilttiä Bamsea vastassa on ilkeä Johtaja Myyrä, elokuvassa näytetään muutakin kuin kaksi ääripäätä. Bamsen ideologia perustuu vahvasti sille, että ihmiset ovat kivoja, kun heitä kohtelee kivasti. Vastaavasti ilkeitä ihmisiä on kohdeltu ilkeästi. Tästä esimerkkinä toimii Lotan äiti Neilikka, joka oli aluksi kiltti ja auttavainen, mutta muuttui ilkeäksi kun hänet ajettiin ulos kaikista kylistä, joihin hän yritti asettua. Hän ei enää luota muihin eikä halua Lotankaan oppivan kuin puolustautumaan. Neilikka murtaa samalla ajatusta hyvästä ja pahasta noidasta.

Johtaja Myyrän käytöksen motiiveja ei selitellä. Neilikka ei yksin kävisi noitumaan Kumpulan kaikkia aikuisia, mutta tekee sen, kun Johtaja valehtelee hänelle Bamsesta. Elokuvan lasten näkökulmasta heidän onnettomuutensa syy on Neilikka.

Keskustelu:

  • Onko elokuvassa pahoja tai ilkeitä hahmoja? Miksi Neilikka käyttäytyy niin kuin käyttäytyy? Miten Neilikasta tuli sellainen kuin hän elokuvassa on? Miten muuttuminen vaikutti elokuvassa Neilikan ulkonäköön? Miten voimme estää ketään muuttumasta Neilikaksi? Miten Johtaja Myyrä sai Neilikan suostumaan aikuisten noitumiseen? Miten Neilikka lopulta uskoi, että muut haluavat olla hänen ystäviään?
  • Nalle-Maijalla on elokuvassa aktiivinen rooli. Hän johtaa lapsijoukkoa, joka haluaa ottaa Lotan mukaan, vaikka lasten näkökulmasta tämä ei noudata sääntöjä. Elokuvan lopussa hän lähestyy myös Neilikkaa. Miettikää Nalle-Maijan tapaa ajatella ja puhua.
  • Myyrät esitetään elokuvassa itsekkäinä. Ovatko jotkut eläinlajit itsekkäitä tai ilkeitä? Miksi toiset eläimet tuntuvat ihmisistä ilkeämmiltä kuin toiset? Miltä ihmiset tuntuvat näiden samojen eläinten kannalta? Entä miltä ihmiset tuntuvat vaikka lehmien tai sikojen kannalta?

Tehtävä 1: Kuinka luodaan paha hahmo?

Tarvitset tehtävää varten tulostettuna tuttujen lasten elokuvien hyviä ja pahoja hahmoja (yhteensä 8-12). Vaihtoehtoisesti voit tehdä koko tehtävän esimerkiksi note.ly -sivuston virtuaalisen muistitaulun avulla. Tarkista siinä tapauksessa etukäteen, miten sivustoa käytetään.

Anna lasten luetella erilaisia hyviä ja pahoja hahmoja. Jos sinulla on kuva tulostettuna, ota se esiin kun hahmo mainitaan ja kiinnitä seinälle. Jos teet tämän tietokoneella, voit etsiä kuvan hahmosta, jonka lapsi mainitsee. Laita hyvät hahmot eri puolelle ja pahat toiselle.

Tutkikaa ensin hyviä ja sitten pahoja hahmoja. Millaisia ulkonäköpiirteitä näillä on? Tekevätkö tietyt piirteet ihmisestä pahan? Voiko ihmisen ulkonäöstä sanoa, millainen hän on?

Tehtävä 2: Noidan talo

Piirrä oma noitatalo. Miten se poikkeaa tavallisesta talosta? Millainen noita siellä asuu?