keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

3. Konnan silmin

*a.Keskustelkaa, millainen sammakko Konna on? Konna on utelias sammakkopoika, joka haluaa seikkailla ja nähdä vähän maailmaa.

Millaisia ovat hänen vanhempansa? Entä ketkä ovat hänen ystäviään? Millainen ystävä Konna on sammakkoprinsessa Zandielle tai Eetulle?

*b. Mitä tarkoitetaan sammakkoperspektiivillä? Tutkikaa maailmaa tai lähiympäristöä sammakkoperspektiivista katsellen?

Ottakaa valokuvia sammakkoperspektiivistä nähtynä. Kokeilkaa kuvata luontoa, kuten puita tai heinikkoa tai vaikkapa toisianne. Miltä näyttävät tutut asiat tai tuttu ympäristö uudesta kuvakulmasta katsottuna?

*c.Sammakkoyhteisön säännöt joutuvat koetukselle Konnan uteliaisuuden ja seikkailunhalun myötä. Millaisia sääntöjä yhteisöllä on? Miksi heidän säännöissään kielletään poistumasta oman valtakunnan alueelta, kuvun alta?

Pohtikaa yhdessä, miksi erilaisilla yhteisöillä ja ryhmillä on sääntöjä? Miksi niitä pitää noudattaa? Miksi niitä voidaan joutua uudelleen arvioimaan tai muuttamaan? Miten elokuvan tarinassa käy?

Onko teidän luokassanne, koulussanne tai kotonanne sääntöjä? Millaisia ne ovat? Pohtikaa yhdessä sääntöjen merkitystä. Tarvitseeko kaikkia asioita kirjoittaa säännöiksi? Laatikaa luokallenne omat säännöt. Millaiset säännöt laatisitte, jos asuisitte tai kävisitte koulua jossakin erikoisessa paikassa, vaikkapa ’Nurinkurin-maassa’ tai robottien kaupungissa tai veden valtakunnassa?

*d.Norsukissa –kuvitelkaa, kehitelkää jotain uutta. Tehkää luokalle oma maskotti.

Elokuvan norsukissa on erikoinen olento.Monet taruolennot ovat saaneet hahmonsa kahdesta eri olennosta. Suomen kielessä on eläinten, kuten lintujen, perhosten tai hyönteisten nimiä, jotka ovat muodostuneet esim. kahden eri eläimen nimestä. Lisäksi kielemme antaa valtavan määrän mahdollisuuksia leikitellä visuaalisilla mielikuvilla, jotka eläinten nimien ja muiden sanojen yhdisteleminen synnyttävät.

Tässä muutamia esimerkkejä: kanahaukka, hiirihaukka, hiiripöllö, kamelikurki, kurkiaura, ristilukki, ukkometso, kissakala, neitoperho, ritariperhonen, hevospaarma, hevosmuurahainen, käpytikka, lammaskoira, perhoskoira, porokoira, paimenkoira, kilpikonna, muurahaiskarhu, tiikerihai, kalakukko, kuusipeura, faaraomuurahainen, vasarahai.

Keksikää lisää vastaavia yhdistelmiä ja valitkaa mieluisa eläin, jonka piirrätte. Työ kannattaa suunnitella ensin huolella. Tehkää hahmonne värilliselle taustapaperille.