keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Konnaräppiä ja leveitä lahkeita

Elokuvassa Eetu ja Konna seikkailevat 1970-luvulla.

*a. Käykää katsomassa konnaräppi osoitteessa www.eetujakonna.fi.

b. Eetun isosiskolla, Elinalla, oli huoneessaan useita bändi-julisteita, joita julkaistiin nuorisomusiikkilehdissä. Mihin nuorisolehtiin viitataan julisteissa olevilla nimillä Suojätti tai Antero? (Suosikki ja Intro)

Suosikki-lehden ensimmäinen numero ilmestyi 1961. Se oli aluksi 'iskelmämusiikkilehti'. Pian siitä tehtiin nuorison musiikkilehti. Isto Lysmä ideoi lehdelle muun muassa sittemmin tunnusomaiseksi tulleet jättikoon keskiaukeamajulisteet. Suosikki ilmestyy edelleen.

Muita hyvin suosittuja nuorten musiikkilehtiä olivat Intro, joka ilmestyi vuosina 1968-75 ja lisäksi muita tunnettuja musiikkilehtiä olivat 1960- ja 1970-luvulla ilmestyneet Help ja Stump.

Tunnistatteko julisteiden artisteja tai yhtyeitä? Tähän tunnistamistehtävään kannattaa  etsiä avuksi joku 1970-luvulla nuorisomusiikista innostunut, silloinen teini.

·    Mikä kotimainen trio ajelisi autolla, jonka rekisterikilvessä lukee Get-on? (Hurriganes).

·    Kuka naisartisti on julisteessa mustassa asussa. Julisteessa lukee: 'Shake it, Sushi'. (Suzi Quatro).

·    Kuka kapeakasvoinen, mustapartainen ja musta kiharat omaava ruskeapaitainen, omaperäinen ja monitaitoinen muusikko on? (Frank Zappa)

·    Tunnistatteko tämän teinityttöjä hurmanneen julisteessa raitasukkiin pukeutuneen porukan, joka sai ihailijansa pukeutumaan skottiruudullisiin kaulahuiveihin. (Bay City Rollers)

·    Tässä silinterihattuun pukeutunut Marc Bolan oli tämän 1967, glam-rockia soittavan bändin perustaja. (T-Rex)

·    Mihin bändiin kuuluvat nämä naamansa maalanneet muusikot? (Kiss)

·    Keitä ovat artistit Röd Stebart, Elgar Sunbirst tai Demi Rossospoulos? (Rod Stewart, Alvin Stardust ja Demis Roussos)

·    Kuulostavatko yhtyeet Appa, Släde, Greekdance Clearwater Revival tai Les Keppelsin jotenkin tutuilta? (Abba, Slade, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin)

c. Suunnitelkaa levyn kansi tai bändijuliste. Valitkaa nykyaikaan tai menneisyyteen kuuluva artisti tai yhtye. Etsikää tietoa valitsemanne ajankohdan vaatetyylistä ja värimaailmasta useinruskea, keltainen, oranssi, vihreäyms. ja tehkää julisteesta ajan hengen mukainen.

Järjestäkää -70-luvun vaatteista muotinäytös, taustamusiikkina aikaan kuuluvaa musiikkia ja ajan menevimmät hitit.

d. Millaisia vaatteita käytettiin -70-luvulla?

Tyypillisiä vaatteita olivat esim. leveälahkeiset housut ja tyttöjen asuun kuului lisäksi farkkujen takataskusta pilkistävä  varsikampa. Silmä- ja aurinkolasit olivat isoja.

Discoa tanssittiin paksupohjaiset kengät jalassa ja hiukset oli käherretty paksuksi afrotukaksi. Tyyliin kuului kimallus ja glitterit. Paidat olivat teräväkauluksisia, housut alkoivat lantiolta ja olivat tiukkoja ja alaspäin leveneviä. Yläosat olivat niukkoja ja kimaltelevia ja niiden kanssa käytettiin erilaisia metallivöitä.

Vaikutteita pukeutumisessa otettiin Elton Johnin, David Bowien, Rod Stewartin, Gary Glitterin, Suzi Quatron ja Queenin teatraalisista lavashowsta, joissa suosittuja vaatekappaleita olivat A-linjaiset mekot, virkatut tai samettiset lakit, poolot, paitapuserot, joissa oli isot kaulukset, vakosametista tehdyt vaatteet, napapaidat, mikroshortsit, joiden kanssa käytettiin pitkää, jopa nilkkoihin saakka ulottuvaa neuleliiviä. Vuoden 1976 muodikkain vaate oli pitkä farkkuhame, joka oli ommeltu erisävyisistä paloista tai leikattu spiraalin muotoon.

www.yle.fi/elavaarkisto, www.tyylitaika.com/1970-luvun-muoti.html

e. Valmistakaa paperinukke itsestänne 1970-luvun tyyliseksi

Ottakaa jokaisesta kokovartalokuva. Asettukaa paperinukelle sopivaan asentoon, kasvot suoraan kohti kameraa. Vaatteita on helpompi tehdä, kun kädet ovat hiukan irti vartalosta ja jalat erillään. Ladatkaa kuvat tietokoneelle. Kuvia voi parannella erilaisten kuvankäsittelyohjelmien avulla (esim. Gimp http://www.gimp.org/)

Tulostakaa kuvat valmiiksi paksummalle paperille tai leikatkaa ne tarkoin ääriviivoja myöten ja liimatkaa tukevalle paperille. Sitten vain suunnittelemaan itselle trendikkäitä asusteita.

f. Valokuvan itsestä voi vielä hyödyntää tietokonekäsittelyllä monella tavalla. Kuvan voi istuttaa erilaisiin maisemiin ja paikkoihin. Tai sen voi tulostaa, liimata paperille ja sille voi maalata haluamansa taustan ja muuta lisuketta.

Kaikkien kuvat voi myös liimata yhteiselle alustalle, johon voi lisätä henkilöiden esittelyn ja niille voi keksiä puhekuplia, tms. Taustat voi maalata tai leikata esim. lehdistä.