keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Miten elokuvan tarina alkaa? Kuka toimii kertojana tai esittelijänä?

Elokuva alkaa klassisen draaman kaaren mukaisesti esittelyllä, jossa tarinan nimihenkilö Ella esittelee luokkatoverinsa. Kamera kiertää kuvaamassa kaikki Ellan luokkatoverit ja Ellan ääni toimii kertojana.

Tiina kampaa tukkaansa ja katselee itseään käsipeilistä. Tiina on mun kaveri. Se on tosi tavallinen. Niin tavallinen, et se on jo aika erikoista.

Hannakin on mun kaveri. Se on tosi kätevä ja käytännöllinen. Se osaa korjata mitä vain. Hanna korjaa juuri Sampan kännykkää linkkuveitsellä ja pulpetilla on kasa ylijääneitä osia.

Samppa on tosi aurinkoinen lapsi. Samppa purskahtaa itkuun, kun Hannan korjaama kännykkä on ihan mykkä.

Tuukalla on silmälasit ja hän on viimeisen päälle tyylikkäästi pukeutunut ja lukee ”Ajan olemusta”. Kaikkien mielestä Tuukka tietää kaiken. Tuukka on nero.

Pate on Pate. Tällä hetkellä hän on keskittynyt nenänsä kaivamiseen.

2. Millaisia ominaisuuksia lisäisitte Ella ja kaverit –elokuvan tai muiden Ella-kirjojen kirjojen perusteella Ellan kertomiin kaverikuvauksiin?

Käykää elokuvan kotisivuilla lukemassa, mitä Ellan ja kavereitten luonteesta, älykkyydestä ja kaveritaidoista kerrotaan.

Ella-kirjojen pääosia esittävät lapset edustavat jokaisesta koululuokasta löytyviä perustyyppejä. Joukossa on raisu jääkiekkosankari, pikkuvanha kirjaviisas, tuiki tavallinen tyttö ja omiin oloihinsa unohtuva hajamieli. Ella on joukon luontainen johtajahahmo.
”Kirjoissa Ellan olemusta ja luonnetta ei kuvailla, koska hän on niissä kertoja. Oli hauska nähdä, miten sekä Ellan hahmo että roolitus onnistuivat aivan nappiin. Ensimmäinen tunteeni valmista elokuvaa katsellessa oli huojennus – kirjan henki oli onnistuttu säilyttämään”, Timo Parvela sanoo. (
Esse 10.1.2013)

3. Ketä muita henkilöhahmoja Ella ja kaverit –elokuvassa on? Millainen on Pukari-Pete? Kuinka kuvailisitte Ellan opettajaa tai Äf Ykköstä, Annaa tai Isä Ykköstä? Kuka on salaperäinen Martti?

Näin kommentoivat Jyry Kortelainen ja Emilia Paasonen näyttelemiään Patea ja Hannaa:
"Pate on luonteeltaan hölmö, joka puhuu vääriä asioita väärään aikaan. Onhan se vähän muutenkin outo tapaus kaveripiirissä, mutta mukava sitä on näytellä", luonnehtii Jyry Kortelainen rooliaan.
Tyystin toisenlainen on Hannaa näyttelevän Emilia Paasosen työ valkokankaalla.
"Hanna on aika kätevä käsistään, koska hän osaa korjata sen mitä muut rikkovat. Vähän sellainen jalat maassa -tyyppi", pohtii Emilia. (helsinginuutiset.fi/)

4. Esitelkää luokkanne oppilaat yhteistuumin. Tehkää esimerkiksi toisistanne pareittain tai pienissä ryhmissä etsintäkuulutus, jossa lyhyesti, muutamalla sanalla kuvataan kunkin luonnetta, pukeutumista tai tyypillisiä tapoja.

Tai miettikää yhdessä, mikä on kenenkin luokkatoverin vahvuus tai asia, jota hän tekee mielellään. Kuvatkaa luokkatoverinne joko still-kuvina tai lyhyinä 30 sekunnin otoksina mielipuuhissaan. Liittäkää kuviin ja videopätkiin kuvatekstit tai kertojan ääni.

Tehtävää voi helpottaa työskentelemällä pienryhmissä. Ideoikaa ryhmissä ensin jokaisesta ryhmän jäsenestä pieni ajatuskartta, jossa kerrotte, millainen hän on. Toiset voivat kuvata, millaisena he näkevät kaverinsa ja kaveri kertoo itse, mikä hänestä on mieluisaa tekemistä.

  1. Miettikää valmiiksi paikat koulussa, missä luokkatoverit tullaan kuvaamaan.
  2. Laatikaa kuvaussuunnitelma ja aikataulu.
  3. Valmistelkaa kuvauspaikat ja hakekaa valmiiksi kuvauksessa mahdollisesti tarvittavat esineet.
  4. Kuvaaminen. Videokuvaamisessa on joko kertojan ääni mukana kuvaushetkessä tai se liitetään mukaan jälkiäänittämällä.
  5. Kirjoittakaa ja liittäkää kuviin kuvatekstit.

On tärkeää, ettei kenestäkään kerrota loukkaavia asioita. Huumorin ja erilaisuuden arvostaminen on tässä tehtävässä keskeistä.