keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Miltä tuntuu menettää jotakin rakasta?

Lapset saivat alppitorven punapipoiselta tytöltä. Torveen voi puhaltaa vain kerran. Milloin puhaltamisen hetki koittaa?

Isä Yksi saa takaisin kadonneen, vaimonsa antaman, rakkaan alppitorvensa ja syyttää lapsia varkaudesta. Selviää, että punapipoinen tyttö, Anna on antanut torven lapsille. Anna sanoo: Nytpähän tiedät, miltä tuntuu menettää jotain rakasta?

2. ”Rehellisyys, yhdessä toimiminen ja rehti ystävyys ovat keskeisiä teemojani”, Parvela sanoo.

"Lasten- ja nuortenelokuvissakin voi olla sanomaa, vaikka viihdyttäminen olisikin se pääasia. Ella ja kaverit on lapsen näkövinkkelistä kerrottu humaani tarina siitä, että vähempikin tehokkuus riittäisi, eikä lapsen etua saisi unohtaa.

´Kun lähdetään siitä, että kaikkea pitää kehittää, niin Timo Parvela puhuu ehkä juuri tässä Ella ja Äf Yksi -kirjassa siitä, että välillä unohtuu lasten etu kaikessa kilpailuttamisessa ja kiireessä. Elokuvan temaattinen kysymys tai punainen lanka asetetaan mielestäni jo ihan ensimmäisessä kohtauksessa, jossa uuden koulun rehtori valitsee puolensa ja hyppää tähän kelkkaan, jossa lapsen etu ei välttämättä ole ensimmäisenä.

Itse täytyy sanoa, että on älyttömän hienoja suuria kouluja. Elokuvan tehtävänä on kärjistää asioita, eikä voi sanoa, että pienet koulut ovat aina parhaita mahdollisia, vaan kyllä suurissa kouluissa on mahdollisuuksia. Ehkä me puhumme tässä vain siitä, että aikuistenkin olisi hyvä pysähtyä välillä; meillä on niin kova kiire kehittämään asioita, viemään eteenpäin ja miettimään rahan kannalta, että välillä lasten etu unohtuu väistämättäkin.´" (Ohjaaja Taneli Mustosen haastattelu)

Kirjailija Timo Parvelasta on lisätietoa täällä.

3. Kertokaa yhdellä lauseella, mistä elokuvassa on oikeastaan kyse? Mitä elokuvan tarinasta mielestänne oppia?