keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Road movie – kehitystarina

Ihmiset matkaavat ajan lävitse. Jokainen elämänvaihe on uusi näyttämö ja uusi käännekohta, joka tarjoaa joko kasvumahdollisuuden tai kriisin.

– Peter Felix Kellermann –

Elokuva Elokuu on klassinen roadmovie. Tälle lajityypille on tyypillistä matka, jolla tarkoitetaan päähenkilön  ulkoista sekä sisäistä matkaa. Matkaa voidaan taittaa autolla, bussilla, junalla tai vaikkapa skootterilla. Roolihahmolla ei välttämättä selkeää toiminnan tavoitetta vaan elokuvan tarina syntyy satunnaisista tapahtumista ja kohtaamisista, jotka vaikuttavat päähenkilöön. Oleellista on, että hahmon on kohdattava itsensä matkan aikana. Hän kohtaa pelkonsa ja sisäiset konfliktinsa sekä usein myös syvimmän kaipuunsa. Palatessaan kotiin hän ei ole enää sama ihminen kuin oli lähtiessään.

Elokuvassa Elokuu tarinan katalysaattorina toimii Juli. Kun hän katsoo yökerhossa Akua, maailma pysähtyy. Kun hän pyytää Akua kyyditsemään hänet Savoon, on Aku valmis jättämään kaiken. Juli toimii monella tapaa tarinan moottorina. Hän työntää Akun elämäntarinaa sykäyksen eteenpäin.

Samalla tavoin elokuva voi toimia oman muutoksemme välineenä.  Kun pidämme roolihahmoista ja samaistumme heihin, voimme hypätä hetkeksi heidän saappaisiinsa ja nähdä maailman toisen silmin. Tämä kasvattaa viisauttamme ja empatiaamme. Samalla voimme kokea myös tunteita, jotka koskettavat omaa elämäämme. Voimme itkea ja nauraa ja kyseenalaistaa ajatusmaailmamme, etsiä vastauksia vaikeuksiimme. Katsojallekin elokuva voi siis olla matka, joka toisinaan voi muuttaa koko elämänsuunnan.

Tehtäviä:

– Tehkää lista näkemistänne road movie-elokuvista. Mikä niille on yhteistä?

– Elokuvassa Aku joutuu usein mukavuusalueensa ulkopuolelle. Häntä nöyryytetään. Hänelle nauretaan. Useasti (pakon sanelemana) hän vierailee tuntemattomien ihmisten kodeissa ja jopa saaressa, josta on vaikeaa päästä pois silloin kuin itse haluaa. Mikä merkitys näillä vierailuilla on Akuun? Kehittyykö hän satunnaisten psysähdysten ja kohtaamisten kautta?

– Mieti, millä tavoin moottorie ja autossa matkustaminen valottavat Akun ja Julin sisäistä kasvua. Pohdi myös, mitä ne symbolisesti matkasta kertovat.

– Onko sinulle itselläsi kokemuksia ”tien päällä” matkustamisesta? Muistele kohtaamisiasi tilanteita ja ihmisiä. Opitko matkan aikana itsestäsi ja elämästäsi jotakin tärkeää?

– Kirjoitustehtävä:

Tee lista lempielokuvistasi. Onko niillä jokin yhteinen teema?  Millä tavoin elokuvat ovat vaikuttaneet sinuun ja elämääsi? Tee lista tärkeistä elokuvista!