keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Ylioppilas – ja sitten kun -elämä

Aku on nuori mies, joka tekee aina kaiken oikein. Ylioppilastutkinto on takana ja yliopistossa suoritetaan kohta uutta tutkintoa, jos odotukset toteutuvat.

Tyttöystäväkin on kaunis ja kunnollinen, mutta Akun suhde tähän jotenkin jämähtänyt. Kesästä on tulossa pelkkää rahan hankkimista ja ajan tappamista. Kun perhe, tyttöystävä ja kaveritkin liukenevat pois kaupungista, Akun mieli synkistyy. Elämästä puuttuvat kaikki maut ja värit.

Parhaan kaverin, Fredan, mielestä Aku asuu päässään liikaa. Miksi hän ei tule koskaan itsestään ulos ja uskalla elää? Ei elämä tapahdu tulevaisuudessa vaan hetkessä, joka on täynnä järisyttäviä mahdollisuuksia. Ne on vain osattava nähdä ja kokea.

Yksi elokuvan keskeisistä teemoista on elämän merkityksen katoaminen. Emme osaa enää pysähtyä ja nauttia elämästämme vaan nautimme vasta sitten, kun jokin tavoite tulee toteutuneeksi. Kaikki on paremmin, kun olemme saaneet uuden työ-tai opiskelupaikan, tienanneet enemmän rahaa tai löytäneet uuden partnerin. Olemme itse rakentamassamme oravanpyörässä, jossa elämä ei tapahdu vaan sykkii aina kulman takana. 

Elämästä tulee sitten kun -elämää.  Aku on kiltti ja vastuuntuntoinen poika, joka tuntuu elävän jo nyt valmiin käsikirjoituksen mukaan. Hän ei osaa olla spontaani ja ahdistuu.

Kerran Aku näkee metrossa tytön, Julin, joka herättää hänessä himon. Kun Aku kaverinsa painostuksesta suostuu viettämään juhannusta yökerhossa, hän kohtaa Julin uudelleen – ja kaikki muuttuu. Juli pyytää kyytiä Savoon ja Aku suostuu tietämättä lainkaan matkan tarkoitusta.

Juli on aistikas ja salaperäinen, impulsiivinen ja vastuuton, elämää säkenöivä. Juli ei kerro itsestään Akulle mitään ja kohtelee tätä muutenkin tylysti. Kerta toisensa jälkeen hän jättää Akun kuin nallin kalliolle.  Aku hakee tytön takaisin. Vaikka Akua nöyryytetään, hän on täysin Julin lumoissa ja alkaa rikkoa vähitellen rajojaan. Aku ei mene töihin eikä aio palata koko kesänä Helsinkiin. Ainoa mikä äkkiä merkitsee on Juli ja seikkailu tien päällä. Nuoret päättävät reissata niin kauan kuin Akun rahat riittävät ja päätyä sinne minne nenä näyttää.

Lopulta Aku alkaa elää tässä hetkessä. Kauneinta kaikesta on Juli, mutta myös auton ikkunoista vilahtava suomalainen luonto.

Kesäyöt kaupungissa auringon noustessa. Kynttilöillä valaistu kuisti kesämökillä, kun vieressä on ihminen, josta pitää. Eikä mihinkään ole enää kiire…