keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
© Tuffi Films / Uwa Iduozee

Elokuvan alussa kuvataan peräkkäisissä kohtauksissa Lennin ja Kiiran harrastuksia ja kaveriporukoita. Kiira johtaa tanssiryhmää, johon kuuluu pinkkeihin paitoihin ja verkkosukkahousuihin sonnustautuneita vaaleita tyttöjä. Alun kohtauksessa Kiira johtaa vauhdikasta koreografiaa muulle ryhmälle. Lenni puolestaan viettää aikaa punttisalilla, jossa treenataan, hengaillaan ja selvitellään välejä. Lenni saa kuulla jatkuvaa kuittailua pienikokoisuudestaan, ja vastaa nöyryytykseen uhmakkuudella ja kovuudella.

Elokuvassa väkivalta liittyy olennaisesti mieheksi kasvamiseen ja maskuliinisuuden vahvistamiseen. Töniminen ja fyysisen koskemattomuuden uhkaaminen ovat alun punttisalikohtauksesta alkaen läsnä. Lenni vaikuttaa pienikokoisuutensa vuoksi olevan jatkuvasti alakynnessä, ja koittaa parantaa asemiaan hyökkäävällä käytöksellä. Näin Lennin halu päästä mukaan Jannen ja tämän kavereiden ”kamppailutreeneihin” voidaan nähdä loogisena jatkumona fyysisen kilvoittelun ja väkivallan uhan sävyttämässä sosiaalisessa ympäristössä.

Kiira näyttäytyy elokuvan alussa voimakkaana ja suosittuna hahmona. Hän on keskeinen hahmo tanssiryhmässä ja läheinen ystäviensä kanssa. Raskauden eteneminen ja näköpiirissä siintävä vanhemmuus alkavat kuitenkin pikkuhiljaa kasvattaa kuilua Kiiran ja tämän ystävien välille. Elokuvan toisessa tanssikohtauksessa Kiiran aseman muutos on silmiinpistävä: tanssiryhmän johtajuus on siirtynyt eteenpäin, ja Kiira koittaa vaivalloisesti pysyä mukana kovatempoisessa koreografiassa suuren vatsansa kanssa.

1. Millaisia ominaisuuksia mieheyteen liitetään elokuvassa? Millä tavalla Lenni pyrkii vahvistamaan maskuliinisuuttaan elokuvassa? Millä tavalla hän toisaalta purkaa tai vastustaa maskuliinisuuteen liittyviä stereotypioita?

2. Millaista maskuliinisuuden mallia Jannen henkilöhahmo edustaa elokuvassa? Entä Lennin naapurin henkilöhahmo?

3. Millaisia ominaisuuksia naiseuteen liitetään elokuvassa? Millä tavalla Kiira pyrkii vahvistamaan feminiinisyyttään elokuvassa? Entä millä tavalla hän purkaa tai rikkoo feminiinisyyteen liittyviä stereotypioita elokuvassa?

4. Tehtävä: Oletuksia-sarjakuvat

Mieti jokin tilanne, jossa joku on tehnyt sinusta tai tuntemastasi ihmisestä voimakkaan oletuksen ulkoisten ominaisuuksien pohjalta. Usein tällaisissa tilanteissa voi olla vaikea reagoida, ja vastaus saattaa tulla mieleen vasta tilanteen mentyä ohi. Tee tilanteen pohjalta 3-5 ruudun sarjakuvastrippi, jossa oletukseen puututaan tai se osoitetaan vääräksi.

Elokuvan tarina kietoutuu nuorena raskaaksi tulemisen ja lapsen saamisen ympärille. Kiira ja Lenni eivät saa uudessa ja pelottavassa tilanteessa juurikaan tukea perheiltään tai ystäviltään. Raskauden edetessä Kiira jää entistä enemmän yksin Lennin viettäessä aikaa uuden tuttavapiirinsä ja vanhojen kavereidensa kanssa.

5. Miten Lenni ja Kiira suhtautuvat tietoon Kiiran raskaudesta? Miten muut suhtautuvat asiaan (perheet, kaverit)? Millä tavalla raskaus muuttaa Lennin ja Kiiran suhdetta? Entä heitä ihmisinä?

6. Millaisia haasteita lapsen saamiseen nuorena liittyy elokuvassa? Entä mitä hyvää?

Lisää tietoa ja tehtäviä teiniraskausteemaan liittyen löytyy Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja -oppimateriaalista.